Zsuzsanna

Balázs Péter marad Szolnokon

2011.02.24. 15:32

Programkereső

A jelenlegi direktor újabb négy évig vezetheti a teátrumot, erről döntött a színházat fenntartó megyei jogú város közgyűlése.
Balázs Péter
Balázs Péter

A vezetői munkakör betöltési feltételei között szerepelt többek között a szakirányú felsőfokú végzettség és a legalább ötéves szakmai gyakorlat megléte. Ezen kívül a pályázóknak ismertetniük kellett az elkövetkező négy évre szóló művészi terveiket, elképzeléseiket.

Balázs Péteren kívül beadta a pályázatát Zámbori Soma színművész is. A két pályamunka közül a jelenlegi igazgaóét támogatta egyhangúlag a felkért szakmai grémium, illetve a közgyűlés oktatási és kulturális bizottsága is. A 17 tagú testület is ellenszavazat nélkül hozta meg döntését, így Balázs Péter 2015 júniusig irányíthatja a szolnoki Szigligeti Színházat.

Balázs Péter köszönetet mondott az újabb négy évre kapott bizalomért. Sportbeli példával élve úgy fogalmazott, hogy jó színház csak jó csapatmunkával hozható létre, és a mostani szolnoki színház közösségét a hajdani Aranycsapathoz hasonlította. Szólt arról is, hogy mindenki igényét kielégítő teátrum nincs, de ha a többség elvárásának megfelel, akkor már elérte célját.

Szalay Ferenc fideszes polgármester felidézte Balázs Péter első kinevezésének körülményeit, mondván, "akkor emiatt az egész művészvilág ellenünk jött". Az elmúlt négy év azonban bebizonyította, jó döntést hoztak és jó úton járnak - tette hozzá.

Balázs Pétert 2007 júniusában másodszori nekifutásra hét jelölt közül választották a szolnoki színház élére. Az első pályázat érvénytelen volt, mert a posztra javasolt Rátóti Zoltán visszavonta pályamunkáját. Balázs Pétert akkor a polgármester kérte fel, éljen a pályázati lehetőséggel, kinevezése ellen többek között a 2007-es pécsi országos színházi találkozó résztvevői is nyílt levélben tiltakoztak.