Timót, Xénia

Szakmai szervezetek tiltakoznak a József Attila Színház ügyében

2011.02.25. 17:32

Programkereső

Levélben fordult Tarlós Istvánhoz két színházi szakmai szervezet, amely arra kéri a főváros vezetését, hogy álljon el a József Attila Színház szerződtetési tilalmára vonatkozó kezdeményezésétől, mivel az a teátrum társulatának megszűnését eredményezi.

"Ez egy olyan horderejű döntés, amely megítélésünk szerint nem hozható meg a szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül, és mindenképpen hosszabb, legalább egy éves előkészítő munkát igényel" - szerepel a Magyar Színházi Társaság, valamint a MASZK Országos Színészegyesület által a főpolgármesternek írt levélben.

Méhes László, a József Attila Színház igazgatója csütörtökön ismertette a társulattal Csomós Miklós főpolgármester-helyettes levelét, amelyben a főváros vezetése arra kérte őt, hogy a következő évadtól ne hosszabbítsa meg a munkavállalók és egyéb foglalkoztatottak szerződését.

"Ez megítélésünk szerint egyértelműen azt jelenti, hogy megszűnik egy társulatos színház, amely a művészi értékek és az emberi sorsok figyelmen kívül hagyásán túl is megdöbbentő lépés" - fogalmazott a két színházi szakmai szervezet, amely szerint Budapest színházi struktúrája kulturális kincset jelent, amelynek megóvása és fejlesztése közös érdek és feladat.

Az idén 55 éves József Attila Színház azt közölte csütörtökön, hogy a történtek miatt nyáron megszűnhetnek önálló intézményként működni és a társulatot feloszlatják. Az épületre hamarosan színházi célra történő hasznosítási pályázatot ír ki a tulajdonos önkormányzat, amelynek keretében "magántőke bevonásával egyéb funkciók is szóba jöhetnek".

A Magyar Színházi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület Tarlós Istvánnak írt levelében szerepel: "Ön megválasztásakor Budapest kulturális sokszínűségének megtartását ígérte. Ez összeegyeztethetetlen működő színházak egyik pillanatról a másikra történő radikális átszervezésével, társulatok megszüntetésével. Arra kérjük főpolgármester urat, gondolja át még egyszer a helyzetet és vonja vissza a szerződtetési tilalmat. Majd beszéljük meg közösen a kialakult helyzetet és az ily módon veszélyeztetett színházak sorsát".