Sára, Márió

Tragédiával ünnepel a Szegedi Szabadtéri Játékok

2011.02.25. 09:00

Programkereső

Az ember tragédiája lesz az idei év nyitódarabja, melyet kiállítások, előadássorozat és egy konferencia előz meg.

Az idén nyolcvanéves Szegedi Szabadtéri Játékok rendezvénysorozattal lepi meg a fesztiválozókat, melynek  célja, hogy minél több fiatal eljöjjön, s megnézze nemzeti drámánkat a szegedi Dóm téren.

2009-ben Balázs Péter szolnoki színházigazgató indította el azt a kampányt, amely igyekszik diákokkal megismertetni a Madách-művet. Ehhez csatlakozva a dráma szegedi színpadra állításában - melyet Vidnyánszky Attila irányít - helyi és debreceni egyetemisták is részt vesznek majd - közölte az igazgató.

Kovács Ágnes színháztörténész elmondta, Az ember tragédiája volt az a mű, amely végigkísérte a szabadtéri játékok nyolc évtizedes történetét, s minden bemutató szinte "nemzeti ügy" volt. Április 27-én színháztörténeti konferenciát rendeznek, amelyen felidézik a korábbi előadásokat.

A közelmúltban újra megnyílt a Móra Ferenc Múzeum színháztörténeti kiállítóhelye, a Varga Mátyás-ház, ahol a száz éve született művész munkásságát bemutató tárlaton a tragédiához készült díszletekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Ezt egy virtuális kiállítás egészíti majd ki, melyen filmrészletek, fotók és rajzok segítségével elevenednek meg a dráma korábbi szegedi bemutatói.

Reök-palota
Reök-palota

A rendezvények sorában képzőművészeti tárlat is szerepel, hiszen a dráma számos neves grafikust is megihletett. A szabadtéri játékokon első, 1933-as előadás Buday György nevéhez kötődik, s később Kass János, valamint Deák Ferenc is részt vett a dráma színpadra állításában. Nyáron a premier előtt a Dóm téren is rendeznek tárlatot, melyen a korábbi bemutatók plakátjaival, fotóival, s más dokumentumaival ismerkedhetnek meg a vendégek.

A Reök-palotában szerdától minden héten a művel kapcsolatos beszélgetéseket rendeznek, ezeken szó esik majd többek között Madách és Szeged kapcsolatáról, a Tragédia középiskolai oktatásáról, a műhöz készült jelmezekről, az 1930-as évek Szegedének szellemi világáról.