Zsuzsanna

Csomós: nem szűnik meg a József Attila Színház

2011.02.26. 15:25

Programkereső

A napilapokban Csomós Miklós cáfolta, hogy megszűnne a József Attila Színház.

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzetnek, Népszavának és Népszabadságnak is azt nyilatkozta: színházi célú hasznosítási pályázatot írnak ki, és ha ez eredménytelen lenne akkor vezetői pályázaton keresnek megfelelő embert a színház igazgatására.

A Magyar Nemzetnek Csomós Miklós elmondta, Méhes László, a József Attila Színház jelenlegi vezetője pánikot kelt és "alattomos kommunikációs játékot" kezdett, amikor teljesen kiforgatta a kérését, hogy ne kössön munkaszerződéseket a következő évadra. Hozzátette: Méhes még ezt az évadot végigvitte volna, de megnyilatkozásaival elvesztette a városvezetés bizalmát. "Még nem döntöttük el, milyen véget érhet az igazgatói pályafutása, de egyet leszögezhetek, a József Attila Színház tovább fog működni".

Méhes László, Csomós Miklós
Méhes László, Csomós Miklós

Az elképzelések szerint színházi célú hasznosítási pályázatot írnak ki: ha találnak olyat, aki önkormányzati támogatás nélkül tudja színházként működtetni az intézményt - ez lehet akár a jelenlegi társulat egy új menedzsmenttel -, azt fogadják el első körben. Ha ez nem sikerül, akkor kiírnak egy vezetői pályázatot a színház igazgatására.

Csomós a Népszavának azt mondta: mind a Kabaré 24, mind a József Attila Színház helyén a jövőben is csak színház lehet, erre a következő közgyűlésen ki is írják a pályázatot.

Arra a kérdésre, ha kineveznek egy új direktort, annak feltételéül szabják-e, hogy a mostani társulat nagy részét szerződtesse, a főpolgármester-helyettes visszakérdezett: "látott-e már olyan igazgatói pályázatot, amiben ilyen kikötések voltak?"

A Kabaré 24-gyel, a volt Mikroszkóp Színpaddal kapcsolatban Csomós elmondta: az egész más helyzet, Verebes István igazgató nem rosszul gazdálkodott, hanem rosszul mérte fel a helyzetet. Az ő koncepciójához több támogatásra lenne szükség, ami nem áll rendelkezésre.