Beáta, Izolda, Lea

Tantermi Színházi Projekt -Szemle

2011.03.14. 09:00

Programkereső

Idén először rendezik meg a FÜGE Produkció és a MU Színház szervezésében az iskola-látogató előadások szemléjét.

A zsűri, Nánay István, Gáspár Máté és Vekerdy Tamás meghozta döntését, eldőlt, hogy a 204 pályázott, vagy javasolt produkcióból mely előadások kerültek be a 18 közé, melyeket a kétnapos (március 19-20.) szemlén tekinthet meg a közönség.

2010 őszén a FÜGE Egyesület a Polgár Krisztina Emlékalap (PKEA) megbízásából nyílt pályázati felhívást tett közzé Tantermi Színházi Projekt címmel. A kezdeményezés célja olyan színházi előadások létrejöttének és továbbjátszásának támogatása, amelyek tematikájuknál és formájuknál fogva egyaránt alkalmasak arra, hogy az iskolai közegben szólítsák meg a diákokat.

Plazma (KoMa Társulat - fotó: SzoFi)
Plazma (KoMa Társulat - fotó: SzoFi)

Pár éve láthatjuk a szakma törekvését a beavató jellegű előadások népszerűsítését illetően. Mivel az általános, és középiskolák többsége nem engedheti meg magának a színházlátogatást, több társulat úgy gondolta, hogy ha "a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" és gyakran mindennemű támogatás nélkül iskolalátogatásba kezdett. Ezeken az alkalmakon a diákok nem csak testközelből (tantermükben) tapasztalhatták meg a színházcsinálást, de az előadásokat követően oldott hangulatú közönségtalákozón vehettek részt. Folyamatában derült ki, mekkora szükség van nem csak a kultúra, a színház népszerűsítése és egy új néző-generáció nevelése, de a diákok, fiatalok közösségépítő problémamegoldó közös beszélgetései miatt is az újszerű kezdeményezésre.

A Szemlén látható, országos elismerésnek örvendő előadásokat a szakma anyagi helyzete miatt egyre ritkábban láthatja a közönség, így a kétnapos rendezvény páratlannak mondható. Fellép többek között a KoMa Társulat három előadásával, a Krétakör a legendás hamlet.ws című produkciójával, de ott lesz a Kicsi nyuszi hopp hopp vagy épp a Klamm háborúja is.

Kicsi nyuszi hopp hopp (KINO -  fotó: SzoFi)
Kicsi nyuszi hopp hopp (KINO - fotó: SzoFi)

A Szemle alkalmat teremt arra, hogy ennek a Magyarországon egyelőre kevéssé ismert színházi irányzatnak legjelesebbjei bemutatkozhassanak a szélesebb nyilvánosság előtt, s a zsűri által kiemelkedő minőségűnek ítélt produkciók a PKEA jóvoltából összesen 25 millió forintos támogatásban részesüljenek.

A Szemle helyszíne a Mu Színház és a szomszédságában található Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium.

Információ és jegyrendelés: info@fugeprodukcio.hu; +36-30-932-5650

Részletes program a FÜGE Egyesület honlapján.