Klaudia

Himnusz a Szkénében

2011.03.16. 17:12

Programkereső

Március 18-án és 21-én a Schwajda György abszurd drámáját játssza a Szkéné, Vasvári Emesével és Kuna Károllyal a főszerepben.

Schwajda György nemzetközi hírű drámaíró és dramaturg, a színházi élet meghatározó személyisége több évtizedes alkotó tevékenységével beírta magát a magyar színháztörténetbe. Több drámát írt, darabjait leginkább a fanyar humor, a groteszk jellemzi. Legismertebb drámája a szocializmus idején játszódó, egy munkáscsaládról szóló Himnusz melyet itthon utoljára 2004-ben mutattak be a szegedi Pinceszínházban.

Himnusz - Kuka Károly, Vasvári Emese (Gózon Gyula Kamaraszínház - fotó: Ilovszky Béla)
Himnusz - Kuka Károly, Vasvári Emese (Gózon Gyula Kamaraszínház - fotó: Ilovszky Béla)

"A Himnusz című abszurd dráma a szocializmusban született, de úgy gondolom, hogy társadalmi formáktól és izmusoktól függetlenül ma is a következő kérdéseket feszegeti:

- Mit ér az ember, ha melós.

- Mit ér a család, szegény.

- Mit ér a segítség, ha büntet.

- Mit ér a szeretet, ha teher.

- Mit ér a társadalom, ha zsarnok.

- Mit ér a hit, ha csonka.

- Mit ér a szabadság, ha kaloda.

- Mit ér a himnusz, ha magyar.

- Mit ér ...

A darab hőse Józsi, a kisemmizettsége, megsemmisítése ellen a lázadást választja, amely, bár tragikomikus, mégis az egyetlen emberi válasz." - mondja a darabról Árkosi Árpád, az előadás rendezője.

2011. március 18., 21. 20:00 - Szkéné Színház - Rend.: Árkosi Árpád; d.: Antal Csaba; j.: Debreczeni Borbála; z.: Horváth Károly; sz.: Vasvári Emese, Kuna Károly


Schwajda György: Himnusz című előadás a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft-vel kötött engedély alapján jött létre. A Szkéné Színház és a Gózon Gyula Kamaraszínház közös produkciója.