Benedek

A Nemzeti Színház társulatának közleménye

2011.03.17. 13:41

Programkereső

A színészek általában a színpadon, szerepeiken keresztül szólnak a közönséghez, a Nemzeti Színház társulatának tagjaiként mi most mégis úgy érezzük, alábbi sorainkkal a nyilvánosság elé kell lépnünk.

Tudomásul vesszük, hogy Magyarországon a Nemzeti Színház sajátos politikai erőtérben létezik, de a politikus - jó esetben - néző, aki nézőként alakíthatja ki véleményét egy-egy színházi előadásról, és az előadás megszületéséhez vezető alkotófolyamatban nem vesz, nem vehet részt, hiszen nem ez a hivatása.

Manapság mégis szembesülnünk kell azzal, hogy színházi tárgyú interpellációk születnek a Parlamentben, tüntetés szerveződik egy művészi intézmény és annak vezetője ellen, amin éppen azok a szónokok a leghangosabbak, akikről lépten-nyomon kiderül, nem járnak a Nemzeti Színházba, nem nézik az előadásainkat, nem ismerik az itt folyó munkát. A szélsőséges, alpári, légből kapott érvrendszeren alapuló támadásokra nem reagáltunk, hiszen nem ez a dolgunk, hanem az, hogy játsszunk: a színpadon keressünk válaszokat azokra a társadalmi és egyéni (sors)kérdésekre, amik a XXI. századi Magyarországon minket is foglalkoztatnak.

Az utóbbi időben több lapban is megjelent, hogy a kialakult "polemikus, szenvedélyes, gyűlölködő légkör" nem tesz jót a társulatnak, sőt, gátolja a Nemzeti Színházban folyó művészi munkát. Ezt az áldatlan állapotot szüntethetné meg a jelenlegi főigazgató menesztése.

Ezúton kívánjuk deklarálni, hogy a Nemzeti Színház körül kialakult közhangulat nem akadályozza a művészi munkát. Ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzeti Színház három előadása is bekerült hazánk legrangosabb színházi fesztiválja, a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.

A Nemzeti Színház társulata továbbra is azért dolgozik, hogy az előadások valódi élményt jelentsenek a közönségnek, hogy a színház az együttgondolkodás, a szabad, művészi alkotómunka műhelye maradjon.

Bánfalvi Eszter, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Földi Ádám, Garas Dezső, Gergye Krisztián, Gerlits Réka, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Kulka János, László Attila, László Zsolt, Makranczi Zalán, Martinovics Dorina, Marton Róbert, Mátyássy Bence, Mészáros Piroska, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Nagy Mari, Péterfy Bori, Radnay Csilla, Rába Roland, Schell Judit, Söptei Andrea, Stohl András, Szabó Kimmel Tamás, Szatory Dávid, Udvaros Dorottya, Znamenák István


A nyilatkozatot nem minden társulati tag írta alá. Bodrogi Gyula például egyetért a nyilatkozat tartalmával, ám a közlemény formáját kifogásolta, ezért nem szerepel az aláírók névsorában. Szarvas József nem ért egyet a fent leírtakkal, nem érti annak motivációját, célját sem. "A Nemzeti Színházat nem szabad politikai csatatérré tenni" - fogalmazott.

Az aláírók közül Kulka János összegezte a társulat indítékait: a közös nyilatkozat megfogalmazására egy Szőcs Gézával készített február végi interjú ösztönözte a művészeket. A Vasárnapi Hírekben a kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy "a Nemzeti Színház vezetőjének személye kapcsán ma már több negatív energia szabadul fel, mint amennyi tolerálható ahhoz, hogy normális művészi munka folyjon az intézményben", ezért másnak kellene átvennie a színház irányítását. Kulka azt mondja: a végül nem nyílt levél, hanem közlemény formában közzétett dokumentum "általában a színház védelmében, talán az elmúlt három évben elvégzett munka védelmében és Alföldi Róbert védelmében is született". Hozzátette, hogy igyekeztek politikamentesen fogalmazni, hiszen éppen a politikától kívánják távol tartani a színházat, azt azonban fontosnak tartja, hogy a társulat tagjai felelősséget érezzenek saját közösségük iránt, és ki is álljanak azért.