Emőke

Kész a kaposvári színház jövő évi műsorterve

2011.03.17. 07:00

Programkereső

Március közepére elkészült a kaposvári Csiky Gergely Színház jövő évadra szóló műsorterve, melynek szlogene: Újra Tervezés.

Sajtótájékoztatót tartott Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház augusztusban megválaszott igazgatója. Mielőtt ismertette volna a következő évad tervét, kiemelte, hogy minden színésznek méltó és elegendő feladatot szán, háromnál kevesebb bemutatója nem lesz senkinek. A társulat összetételén sem kíván változtatni, így elbocsátásra senkinek sem kell számítania. Sőt, a társulat új tagokkal is bővülni fog: Egerből Kaposvárra szerződik Kaszás Gergő és Vajda Milán. Vendégjátékra várják Molnár Piroskát, Koltai Róbertet, Stohl Andrást, Kerekes Évát, Czintos Józsefet, Takács Katit, Ivancsics Ilonát, Seress Zoltánt és Szikszai Rémuszt.

A szeptember 10-én elinduló évad programjában öt nagyszínpadi előadás, négy stúdió- és két gyerekdarab szerepel, és folytatják az idei évadban kísérleti jelleggel bevezetett, sikeres felolvasószínházi esteket, melyek keretében kilenc bemutatót terveznek.

Szeptemberben három bemutatót tart a színház: Sofi Oksanen finn szerző Tisztogatás című tragédiáját Valló Péter, a Régi nyár című zenés vígjátékot Szabó Máté, a Pán Péter című gyerekmusicalt Kelemen József rendezi.

Az októberi bemutató szintén egy stúdió-előadás lesz, Kocsis Pál April De Angelis Színházi bestiák című darabját állítja színpadra. A rá következő hónapban pedig Funtek Frigyes rendez Amint a mennyben címmel misztériumjátékot.

Decemberben egy ősbemutatóval várja a közönséget a kaposvári színház: a teátrum felkérésére Háy János és Lovasi András írt darabot Kéz címmel, melyet Göttinger Pál rendez majd.

kaposvári Csiky Gergely Színház
kaposvári Csiky Gergely Színház

Az új év egy ifjúsági előadással, A Pál utcai fiúkkal kezdődik, Vidovszky György rendezésben. Márciusbanban az angol Tim Carroll ismét Magyarországra jön, hogy színpadra vigye a IV. Henrik című Shakespeare-drámát, stúdiószínházi premierként pedig Rusznyák Gábor rendezésében az Antigonét láthatja a közönség.

Áprilisban mutatják be Tasnádi István Finitóját Dömötör Tamás színrevitelében, az évad pedig Schwajda György A szent család című komédiájával zárul, melyet a szerző fia, Schwajda Gergő állít színpadra.

Hornung Gábor szervező a korai műsorterv kapcsán elmondta: ez nem csak a művészeknek, de a nézőknek is előnyt jelenthet, hiszen így jóval korábban megvásárolhatják a bérleteket, nem kell szeptemberre hagyni, amikor úgy is sok a családok kiadása az iskolakezdés miatt. Jelezte: most először lesz három- és négyelőadásos stúdióbérlet, és ismét lehet venni gyerekbérletet.

A régóta húzódó és egy sürgetőbbé váló - jelenlegi bekerülési költségét tekintve mintegy hétmilliárd forintot kitevő - színházfelújítással kapcsolatos kérdésre válaszolva az igazgató azt mondta: a felújításról nem tettek le, de ez egyelőre még várat magára. Nincs ígérvényük a szükséges összegre, így még a jövő évadot is a jelenlegi körülmények figyelembe vételével tervezték meg.