Gertrúd, Patrik

Koltay Gábor a József Attila megbízott ügyvezetője

2011.03.17. 03:17

Programkereső

Koltay Gábor rendező lesz április 1-től a budapesti József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója.

Csomós Miklós a társulat előtt tartott beszámolójában azt mondta, a főváros nem akarta megszüntetni a József Attila Színházat. Színházi célú hasznosítási pályázatban gondolkodtak, ezt a tervet azonban elvetették. A főváros áprilisban igazgatói pályázatot ír ki, addig a színház élére Méhes László helyett megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor filmrendező kerül, a főváros pedig még áprilisban igazgatói pályázatot ír ki.

Koltay Gábor
Koltay Gábor

A főpolgármester-helyettes ismertette a társulattal a Fővárosi Önkormányzat által megrendelt, a színház működését 2004-től 2010 júliusáig áttekintő revizori jelentés megállapításait is. A vizsgálatból kiderült, hogy a színháznak nem volt belső ellenőre, 2004 óta nem készült részletes leltár, folyamatosan halmozódtak az adótartozások, és hiányosságok voltak a felügyelő bizottság, illetve a könyvvizsgáló munkájában is. Sikkasztás gyanúja azonban nem merült fel, ám számviteli fegyelem megsértése gyanújával feljelentés született.

Méhes László elmondta, hogy az átadás-átvételt részletesen előkészítette. Ugyanakkor emlékeztetett arra, amit már az elmúlt hetekben többször is elmondott: a tavaly nyári 270 milliós forintos adósságállományt a 30 százalékkal nagyobb nézőszámnak és bevételnek köszönhetően idén márciusra sikerült 80 millióra csökkenteni.

Koltay Gábor köszönetet mondott a városvezetésnek, amiért a társulat fennmaradhat és folytathatja munkáját. A programjából nem közölt részleteket, de azt kijelentette, hogy indulni fog az igazgatói pályázaton.

A társulat jövő évi munkaszerződése egyelőre függőben van. A megbízott ügyvezető meghosszabbíthatja azokat, de a főváros szeretné, ha ez már az új igazgató dolga lenne: igyekeznek minél hamarabb kiírni és lebonyolítani a pályázatot. Csomós Miklós szerint a színház jövő évi önkormányzati támogatása a leendő nyertes pályázó programjától is függ.

Derzsi György, a József Attila Színház korábbi könyvvizsgálója a társulati ülés végén visszautasította a munkáját ért kritikát, hozzátéve: a teátrum tavaly nyári hiánya nem 270, hanem 210 millió forint volt, és ezért elsősorban a rossz finanszírozási helyzet okolható.