Sándor, Ede

Stúdiószínházi Fesztivál Egerben

2011.03.22. 18:14

Programkereső

A Gárdonyi Géza Színház március 27. és április 2. között, az Egri Tavaszi Fesztivál keretében rendezi meg a XXI. Magyar Stúdiószínházi Fesztivált.

A Színházi Világnapon kezdődő fesztiválon tizenegy előadás szerepel. A fesztivál a házigazdák Látogatók című előadásával kezdődik, amely a holokauszt egri vonatkozásait mutatja be Kertész Lilly: Mindent felfaltak a lángok című önéletírása alapján.

A nyitóelőadás előtt Blaskó Balázs, az egri színház igazgatója olvassa fel a világnapi üzenetet, melyet az Ugandában élő Jessica Kaahwa drámaíró, színész, rendező, kutató fogalmazott meg. Szerinte: "a színház szószólója és eszköze a közösség haladó gondolatainak, amelyeket védelmeznünk kell, ha veszélybe kerülnek. A színház egyetemes kifejezésmód, nyelv, amely a békesség és a megnyugvás üzenetét küldi."

Látogatók - Szabó Emília, Mészáros Sára
Látogatók - Szabó Emília, Mészáros Sára

Mit tehet az ember, ha főnöke egyrészt a világ, vagy legalábbis a Római Birodalom teljhatalmú ura, másrészt egy tébolyult, akitől minden kitelik, azaz Caligula? - erre ad választ a kecskeméti Katona József Színház és a budapesti Thália Színház Bagó Bertalan rendezte előadása. Székely János Caligula helytartóját 1978-as ősbemutatója óta többször is színre vittek határon innen és túl. A darab olyan általános érvényű morális kérdéseket feszeget, amiknek köszönhetően a dráma mit sem veszít naprakészségéből; a verses tragédia mindaddig érvényes marad, amíg létezik hatalom és a hatalomnak kiszolgáltatott ember.

A stúdiószínpadon az egri tánctagozat Idők folyamán című koreográfiája látható. Feledi Jánost a női lelkek, érzések izgatták, az előadás az Órák című film nyomán készült.

Forgách Péter vitte színre Weöres Sándor Psychéjét a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Irodalmi szerepjáték ez, melyben a szerző egy állítólag hajdan élt költőnő, Lónyay Erzsébet alakjába bújik és megírja ennek a vad, szeszélyes és megkerülhetetlenül vonzó nőnek az életét, leveleit, de legfőképp verseit.

Ha Madách Imre Tragédiájával kezd el foglalkozni öt színész, egy fiatal rendező és egy apró stáb, gyakran kérdezik meg a barátaik tőlük: "Ti normálisak vagytok?" A Dömötör András rendezte  E.T. a jelenből indítja el az álmok sorozatát és jut el egy lehetséges megoldásig.

A Kicsi Nyuszi Hopp Hopp videoklipszerű előadás, amely összegyűjtött dokumentumokból, improvizációkból, és az éjszakai világhoz kapcsolódó, romantikus, és kevésbé romantikus asszociációkból áll össze Pelsőczy Réka rendezésében. Az előadás a 2010-es Vidor Fesztiválon a legjobb stúdiószínpadi produkció díját vihette haza.

Pintér Béla a szeretetlenségről csinált darabot. A Szutyok  a szeretetlenséget és a szeretetlen ember kegyetlenségét emeli középpontba.

A fajok eredete Darwin azonos című művéből kiindulva egy olyan formai kísérletre vállalkozik, Dömötör Tamás rendezésében, amely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel.

A találkozó vendége lesz a marosvásárhelyi Yorick Stúdió 20/20 című előadásával, mely a tavalyi POSzT-on kölöndíjat kapott.

A Peter és Jerry/Állatkerti történet egy házaspár otthoni életében kutakodik sok iróniával. Vidnyánszky Attila rendező egy valódi házaspárt kért fel a szerepek eljátszására: Rudolf Pétert és Nagy-Kálózy Esztert. Edward Albee darabját a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be, március 24-én.