Bernát, Felícia

Törőcsik Mari nyitja meg az idei POSZT-ot

2011.04.01. 10:52

Programkereső

Törőcsik Mari, a nemzet színésze nyitja meg a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozót, amely idén június 9. és 18. között lesz.

A fesztivál pontos forgatókönyve a jövő hét végére készül el tizenöt versenyprogrammal, és valószínűleg az előző évihez hasonlóan mintegy 280 úgynevezett off-programmal (színházi és zenei eseményekkel, szakmai beszélgetésekkel, kocsmaszínházi és alternatív színházi bemutatókkal, színészzenekarok fellépéseivel stb.) várják a közönséget. A POSZT versenyprogramjának idei válogatói Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus, és Urbán Balázs színikritikus voltak.

A versenyprogramokat nyolc-kilencezer ember láthatja, a jegyek felét a szakmának tartják fenn, a POSZT különböző programjai pedig összesen mintegy ötvenezer látogatót vonzanak.

1A5C76E8-40C9-411E-973E-19A0232E1DC7

Az idei találkozóról Stenczer Béla úgy fogalmazott, hogy a hagyomány és a megújulás jegyében zajlik. "A régi helyszínek mellett már az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült új épületek egy részében is lehet rendezvényeket tartani, másrészt az idén még csak megfigyelőként dolgozó, de jövőre új művészeti vezetőként munkába álló Márta István irányításával a fesztivál több változáson megy keresztül."

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a POSZT a magyar színházi élet legnagyobb eseménye, és ez fokozott felelősséget jelent a lebonyolítás, a szervezés minősége tekintetében. Kiemelte, hogy a fesztiválnak erős alapjai vannak, de folyamatos fejlesztésére is szükség van.
Márta István a jövő évi fesztivál művészeti vezetőjeként változást ígért a versenyprogram szempontrendszerében. Fontos feladatként említette, hogy összehangolják az ugyanebben az időben rendezett nívós hazai színházi fesztiválok időpontját.
"A találkozó előtt minikonferenciát rendezünk Budapesten annak érdekében, hogy ötleteket kapjunk a további POSZT-ok tervezéséhez. A konferencia eredményéről a fesztivál ideje alatt számolunk be" - tette hozzá Márta István.