Hella

Elhunyt Komlós Juci színművész

2011.04.06. 16:19

Programkereső

Életének 93. évében április 5-én elhunyt Komlós Juci, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész.

Komlós Juci 1919. február 10-én született Szabadkán. 1935-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színészképző iskoláját, pályáját még abban az esztendőben a Király Színházban kezdte. Játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettszínházban, 1947 után a Művész, a Magyar Színházban, a Vidám Színpadon, 1957-től a József Attila, 1965-től a Thália Színházban.

Komlós Juci
Komlós Juci

Pályája kezdetén szubrett- és naivaszerepeket alakított, később kiváló karakterszínésznő lett; játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

Több filmben szerepelt, többek között a Semmelweisben, a Rokonokban, Az aranyemberben, a Mire megvénülünkben, a Különös házasságban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélőben és A megfelelő emberben. A Szomszédok című teleregényben mindenki Lenke nénije lett.

Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit eltávozását követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.

Komlós Juci búcsúztatására szűk családi és baráti körben kerül sor.

Az alábbi videón a Thália Színház 1965-ös Mario és a varázsló című legendás előadásának egy részlete látható, Latinovits Zoltánnal a főszerepben. Komlós Juci a fogadósnőt játszotta, az ő jelenete 10:25-nél kezdődik. Az előadást Kazimir Károly rendezte.