Fülöp, Evelin

Hatházi András Gábor Miklós-díjas

2011.04.06. 13:00

Programkereső

Idén Hatházi András színművész kapta a Gábor Miklós-díjat, amit az év legjobb magyar Shakespeare-alakításáért osztanak ki.

A díjat Gábor Miklós halála után két évvel, 2000-ben az özvegye, Vass Éva alapította. A Madách Színházban több mint háromszázszor játszották azt az előadást, amelyben Gábor Miklós Hamlet, Vass Éva pedig Ophelia szerepét játszotta.

A négytagú szakmai kuratórium (Ascher Tamás, Meczner János, Spiró György és Koltai Tamás) minden évben a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtó színésznek adják át a díjat és Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettjét, melynek egyik oldalán Shakespeare, a másikon pedig Gábor Miklós arcképe látható.

Hatházi András a Mértéket mértékkel című előadásban
Hatházi András a Mértéket mértékkel című előadásban

Hatházi András a Kolozsvári Állami Magyar Színház Mértéket mértékkel (Szeget szeggel) című drámában nyújtott alakításáért érdemelte ki a díjat. Az előadást Matthias Langhoff rendezte. A díjátadás Gábor Miklós születésnapjának előestéjén, április 6-án lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Hatházi Andrást a budapesti közönség több alkalommal is láthatta, a tavalyi évadban a Három nővérrel, tavaly előtt pedig a Ványa bácsival vendégszerepeltek a fővárosban. Idén kapott Jászai-díjat.

Az elmúlt években Gábor Miklós-díjat kapott többek között Szegezdi Róbert, Hajduk Károly, Kulka János, Pogány Judit, Blaskó Péter és László Zsolt.