Bernát, Felícia

Ralph Fiennes és Kristin Scott Thomas is visszatér a londoni színpadra

2011.04.06. 10:00

Programkereső

A felénk leginkább filmekből ismert angol színészek ebben az évben a brit főváros West Endjének színházaiban alakítanak komoly szerepeket.
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes

Trevor Nunn ebben az évadban vette át a Theatre Royal Haymarket művészeti vezetését, és három ambiciózus produkcióba is belevágott. Ezek egyike Shakespeare utolsó darabja, a Vihar, amelyben Prospero szerepét Ralph Fiennes alakítja majd. Nunn és Fiennes még nem dolgoztak együtt, a színész számára viszont nem ismeretlen a Haymarket, hiszen Ibsen Brand című drámájának címszerepét alakította. A premier szeptember 6-án lesz (a preview-k augusztus 27-én indulnak), az előadás október 29-ig látható.

A Vészhelyzet Elizabeth Corday doktoraként és a Doctor Who (Ki vagy, doki?) River Songjaként sokak számára ismerős Alex Kingston június 13. és július 30. között a Donmar Warehouse-ban játszik. A sajtóanyag szerint a Michael Grandage rendezésében színre kerülő Ármány és szerelem a becsület és a korrupció, az igazság és az árulás közötti őrlődésre koncentrál majd. Az előadásban Max Bennett lesz Ferdinánd, Felicity Jones Miller Lujza, Alex Kingston pedig Lady Milford karakterébe bújik bele.

A 300-ban és a Drótban megismert Dominic West legutóbb épp a Donmarban lépett fel, a nyáron - június 6. és augusztus 27. között - a Duchess Theatre-ben alakítja Ben Butler, egy cinikus, csípős nyelvű, és igen rossz napot kifogó egyetemi tanár szerepét a Butley című, humort és iróniát sem nélkülöző, Magyarországon eddig egy alkalommal, a Pécsi Nemzeti Színházban Gálffi László címszereplésével játszott darabban.

Anton Burg Bette & Joan című drámája Bette Davis és Joan Crawford kapcsolatát járja körül. Arts Theatre előadásában a két szerepet Greta Scacchi és Anita Dobson játsszák.

Kristin Scott Thomas is leginkább filmszereiről ismert nálunk (Négy esküvő és egy temetés, Az angol beteg, Suttogó), ám számos londoni és Broadway-színpadi sikert is maga mögött tudhat. Legutóbb Arkagyinaként a Sirályban és Pirandello Akit megkívánsz című darabjában láthatták a West Enden, a következő produkció, amelyben közreműködik, pedig Harold Pinter Árulás című drámája lesz.

És végül egy igazán nagy páros a Doctor Who-ból: David Tennant és Catherine Tate. A Wyndham Theatre-ben június 1-jén lesz a Sok hűhó semmiért premierje (preview-k május 16-tól), és szeptember 3-ig láthatja a közönség a produkciót, amelyre a sokszor elcsépelt "parádés szereposztású" jelzőt nyugodtan használhatjuk. Tennant - aki a 2008-as, Royal Shakespeare Company előadásában alakított Hamlet után tér vissza ismét a színpadra - természetesen Benedek, Tate pedig Beatrice szerepét alakítja majd.