Júlia, Rita

Határtalan Színházi Szemle a Thália Színházban

2011.04.08. 09:38

Programkereső

Négy határon túli színház BUdapesten még nem játszott öt előadása látható április 10. és 13. között a Nagymező utcában.

2010-ben rendezte meg a Thália Színház első alkalommal a fesztivált. Ekkor a látogatottság 88-94 százalékos volt, ám bizonyos stúdió-előadásokon a pótszékekkel a 130 százalékot is elérték, ami azt mutatja, hogy a határon túli színházakban folyó munka mind a szakma, mind a színházkedvelők körében komoly érdeklődésre tart számot. A válogatást csakúgy, mint tavaly, idén is a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljával és a Pécsi Országos Színházi Találkozóval együttműködve végezték.

mady-baby - Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Borbély B. Emília) - fotó: Nagy József
mady-baby - Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Borbély B. Emília) - fotó: Nagy József

Április 10-én két alkalommal látható az Arizona Stúdióban Vaszilij Szigarjev drámája, a Guppi. A történet egy áltagos lakótelepi lakásban zajlik, szereplői átlagos munkások, akik átlagos életük és viszonyaik ellenére bonyolult fordulatokban gazdag történetbe keverednek, végképp lezártnak hitt viszonyaik váratlanul új értelmet kapnak, rejtett és rejtelmes érzelmek születnek újjá. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelyében készült produkciót Berekméri Katalin, Gáspárik Attila és Zalányi Gyula játsszák, az előadás rendezője Harsányi Zsolt.

Gianina Carbunariu eredetileg háromszereplős darabjából készült a monodrámává írt mady-baby, amelyet Borbély B. Emília játszik. A három román fiatalról és az önfeláldozásról szóló előadás rendezője B. Fülöp Erzsébet. A produkció különlegessége, hogy egy buszon játszódik, amely az Operaház elől indul április 11-én és 12-én két-két időpontban. A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházából érkező mady-baby sokszorosan díjazott, többek között a VIII. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon Pécsen és a Piatra Neamţ-i Színházi Fesztiválon is jutalmazták.

Liliom - Csíki Játékszín (Veress Albert, Szabó Enikő) - fotó: Adriana Grand
Liliom - Csíki Játékszín (Veress Albert, Szabó Enikő) - fotó: Adriana Grand

Szintén kitüntetett és szintén temesvári az az előadás, amelyet április 12-én láthat a közönség. A Román Színházi Szövetség (UNITER) nagydíját 2010-ben a Victor Ioan Frunza rendezte Rosencrantz és Guildenstern halott című előadás nyerte el. A díjnyertes produkció érdekessége, hogy a rendező és állandó díszlet- és jelmeztervezője, Adriana Grand az általuk színre állított a temesvári Hamletből is használnak kellékeket, kosztümöket, így az, ahogyan Tom Stoppard drámája Shakespeare művének, a hét évvel ezelőtti előadás egyfajta folytatásának tekinthető. A címszerepeket Katona László és Balázs Attila játssza.

Victor Ioan Frunza színrevitelében egy magyar klasszikus darab is érkezik a Határtalan Színházi Szemlére. Molnár Ferenc Liliomját a megírás és az ősbemutató 100. évfordulóján mutatta be a Csíki Játékszín 2009-ben, a címszerepet Veress Albert alakítja. Liliom szeretnivaló csibész, noha torkában mindig ott a sírás, soha nem sír. Nem tudja kimondani, hogy szeret, ragaszkodik, és képtelen megbábást mutatni. Talán leginkább korunk agresszív megnyilvánulásaitól vissza nem riadó, de lélekben mégis törékeny tinédzsereihez hasonlítható fiatalember ő. A ki nem mondott szavak tragédiához vezetnek, az életéről és haláláról szóló történet így válik legendává. Az előadásra a zárónapon, április 13-án kerül sor.

Lápon - Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (Csernik Árpád, Szilágyi Nándor, Szőke Attila, Pálfi Ervin, Kovács Nemes Andor)
Lápon - Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (Csernik Árpád, Szilágyi Nándor, Szőke Attila, Pálfi Ervin, Kovács Nemes Andor)

A Délvidéket képviseli a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. A Lápon egy kortárs román szerző, a magyar színpadokon nem ismeretlen - A kommunizmus története elmebetegeknek, És a csellóval mi legyen? - Matei Visniec művei  alapján készült, írója Gyarmati Kata, rendezője Nagypál Gábor. Az egzisztencialista kérdéseket boncolgató darab egy tavirózsás tó derűs környezetében játszódik, névtelen karaktereit Csernik Árpád, Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, Szilágyi Nándor és Szőke Attila személyesítik meg. Az előadást április 11-én két alkalommal tekintheti meg a közönség az Arizona Stúdióban.