Bernát, Felícia

Ulysses nappalija

2011.04.19. 09:48

Programkereső

Április 20-án 20 órai kezdettel kerül sor Goda Gábor „Ulysses nappalija” című új darabjának bemutatójára az Artus Műhelyben.

Az előadás az ember külső és belső világa közötti határok elmosásával egy újfajta utazás-élmény megtapasztalásának lehetőségét kínálja. Az egymással gyakran egy időben zajló jelenetek választásra késztetik a nézőt, aki döntésein keresztül gondolataiban maga is egy belső utazásra indul.Az előadás szabad asszociációk sorát felfűzve egy nap történéseit dolgozza fel. A Joyce Ulysses-éhez való kapcsolódást a gondolkodásmódban fellelhető egyezés adja. A tudatfolyam technikájának alkalmazásával a képek és események folyamattá rendeződnek, így létrehozva az utazás élményét.

Ulysses_Artus
Ulysses_Artus

Az „örök visszatérés mítosza" az emberiség egyik legalapvetőbb kérdéseit veti fel. Hová tart az ember, aki egész életében úton van? Ez az úton levés nemcsak a keleti, a nyugati, hanem a Föld valamennyi emberét jellemzi.

A társulat joyce-i gondolkodásmód mentén az örök visszatérés, a végtelennek tűnő utazás témájából kiindulva az ellentmondásokban rejlő teljesség kérdését járja körbe. Egy este a nappaliban.

„Fent álltam a hegyen, és lassan megfordultam a saját tengelyem körül. Egyszerűen körbefordultam. Megfordultam, de egy nap, azaz 24 óra alatt. Annyi idő alatt, mint ahogy a Föld fordul meg a tengelye körül. Egy napot álltam egy helyben, lassan mozdulva, fordulva, összehangolódva, eggyé válva a Földdel.

Forgás közben újrafogalmazódott a világ:
A közvetlen valóság és a látomások együtt léteznek.
A Föld nem a lábam alatt van, hanem körülvesz.
Nem itt állok, hanem mindenhol.

Az Egy-Nap-Fordulat rítus és meditáció, tele fájdalmas és egyben felemelő ellentmondásokkal.
Az éppen készülő előadásunknak ezek után már nem lehetett más középpontja, mint az Antinómia a belső ellentmondásokban rejlő teljesség." (G.G.)

Szereposztás és további előadások itt.