Konstantin

Módosulhat az Előadó-művészeti törvény

2011.05.02. 16:25

Programkereső

Talán már a nyár elején a parlament elé kerülhet az Előadó-művészeti törvény módosítása.

Talán már a nyár elején a parlament elé kerülhet az Előadó-művészeti törvény módosítása. Márta István, az Új Színház igazgatója, a Fővárosi Színigazgatók Egyesületének alelnöke szerint a javaslat a minőséget szeretné majd az előtérbe helyezni az állami támogatások megállapításánál.

Az új elképzelés szerint a színházi, zenei és táncos előadóművészeti szervezeteket nem hat kategóriába, hanem három nyilvántartási csoportba - a nemzeti, a kiemelt illetve a pályázati úton támogatottakba - sorolnák. Az eddigi gyakorlatban alkalmazott normatív támogatás a jövőben csak az első két csoportra vonatkozna.

Márta István
Márta István

A kritériumokat a törvény tartalmazná, a döntéseket ezek alapján a miniszter hozná a három-öt taggal működő tánc-, színház- és zeneművészeti bizottság, és a huszonkét tagból álló - négy évre kinevezett - Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács javaslatára. Ez, a szakma által delegált grémium határozná meg többek között az ágazatokat érintő súly- és arányszámokat, szakmai preferenciákat, kritériumokat.

A módosított törvény a független színházaknak bizonytalanságot jelentene, viszont lehetőséget adna arra, hogy több évre pályázzanak, és ezzel stabilabbá tegyék helyzetüket.

Van olyan elképzelés is, hogy a vidéki színházak, vagy a több tagozattal rendelkező intézmények a "nemzeti" kategóriába kerüljenek, ennél a kérdésnél is a bizottságok és a tanács javaslata lehet irányadó.

Márta István szerint a törvény - a várható önkormányzati törvénymódosítással harmonizálva - garanciát adhat arra, hogy a szervezet fenntartója művészeti, tartalmi kérdésekbe ne avatkozhasson bele.

A szakmai szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy semmi se veszélyeztesse a törvény fontos eredményének számító társaságiadó-kedvezményt, amely az előadóművészeti szervezeteket támogató cégek adományai alapján az előző évben összesen 6,5 milliárd forint plusz bevételt jelentett a színházaknak, zenekaroknak, kórusoknak.

Márta István elmondta: többek között a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság, a Fővárosi Színigazgatók Egyesülete, a MASZK Országos Színészegyesület, valamint a független színházak képviselőjének részvételével tartott szakmai konzultációk után bizonyos fokú egyetértésre is jutottak, de vannak még eldöntetlen kérdések, például a független vagy alternatív színházak támogatási feltételével kapcsolatosan. Mint minden, pályázati úton támogatandó szervezetek esetében, náluk is egy szakmai konszenzuson alapuló - most hiányzó - minőségbiztosítási rendszert alakíthatnak ki. Megjegyezte: továbbra is vita tárgya, miként lehet a szubjektív és objektív döntéseket optimálisan egyensúlyozni.

Az egyeztetések, a részletek kidolgozása - például a bizottsági feladatok, a tagválasztási mód meghatározása - a módosítás befogadása után tovább folytatódnak. Jelen állás szerint a módosítás elfogadása esetén az új finanszírozási rendszert várhatóan csak a 2013. évi támogatások kapcsán alkalmazzák.