Hella

A Magyar Teátrumi Társaság állást foglalt

2011.05.09. 19:20

Programkereső

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) "kivonul" Székesfehérvárról, mert méltatlannak tartja az igazgató elbocsátásának módját.

Megdöbbenéssel értesült a társaság arról, hogy április 20-án Vasvári Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, a társaság alelnöke vezetői megbízatását - annak lejárta előtt több mint két évvel  - visszavonták úgy, hogy a döntésnek sem akkor, sem azóta a fenntartó értelmes és elfogadható magyarázatát nem adtak.

Vasvári Csaba
Vasvári Csaba

Az MTT elfogadhatatlannak tartja, hogy bármely fenntartó a művészeti tevékenység tartalma felett engedélyezési, jóváhagyási kontrollt gyakoroljon, megszabja a művészek és más művészeti közreműködők foglalkoztatásának módját, ütemezését, tartalmát. A Magyar Teátrumi Társaság azt javasolja, hogy az előadóművészeti törvény tervezett módosításában tiltsák meg a határozott időre szóló vezetői jogviszony rendes felmondással történő megszüntetését.

Az MTT abszurd és jogsértő gyakorlatnak tartja, hogy - a város kulturális alpolgármesterének előterjesztésére - a művészeti tevékenységet közvetlenül befolyásoló kötelezettségek nem vagy nem a fenntartói elvárásoknak megfelelő teljesítése esetére a fenntartói támogatási előirányzatok zárolását helyezzék kilátásba.

A társaság L. Simon Lászlóhoz, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökéhez fordult annak érdekében, hogy az előadóművészeti törvény tartalmazzon tételes, a művészeti tevékenységbe való fenntartói beavatkozást tiltó garanciális rendelkezéseket, mely módosítást az egyeztetés során nemcsak a színházszakmai, hanem a fenntartói érdekképviseleti szervezetek is egyhangúan tudomásul vették és támogatták.

A szervezet közleményében arról is beszámolt, székhelye a legközelebbi közgyűlésük napjától nem Székesfehérvár lesz. Új székhelyük kiválasztásakor nemcsak a színházi hagyományokat vizsgálják, hanem a város vezetésének az előadó-művészet iránti elkötelezettségét is. A társaság emellett 2014. október 31-ig Székesfehérváron egyesületi rendezvényt nem tart, ott rendezett eseményen nem képviselteti magát, sőt a hagyományosan Székesfehérváron tartott Mozaik Színészünnepet, továbbá a Kaszás Attila-díj jótékonysági gáláját a következő évtől kezdődően más, "méltó helyszínen" tartja.