Dezső

Quintus a Vörösmarty élén

2011.05.13. 11:32

Programkereső

Vasvári Csaba elbocsátása után átmenetileg Quintus Konrád, a Vörösmarty Színház színművésze vezeti a színházat.

Módosította a Vörösmarty Színház szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ) csütörtöki rendkívüli ülésén Székesfehérvár közgyűlése: létrehozott egy új, igazgatóhelyettesi posztot, amelyet az új színházigazgató megválasztásáig Quintus Konrád színművész tölt be.

A döntésre azért került sor, mert a város közgyűlése április 27-i hatállyal megszüntette a teátrumot addig vezető Vasvári Csaba igazgatói megbízását. Az akkor közzétett nyilatkozat szerint a döntés oka az volt, hogy a fenntartó önkormányzat bizalma az utóbbi hónapokban megingott a Vörösmarty Színház vezetésében.

Quintus Konrád
Quintus Konrád

Az SZMSZ szerint az új igazgató megválasztásáig a művészeti vezető irányíthatta volna a teátrumot, a tisztséget betöltő Szücs Gábor azonban nem vállalta a feladatot. A közgyűlés ezért döntött az új poszt létrehozása mellett.
A rendkívüli közgyűlésen Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy a színházban folyó vezetői munka fölött nem a fenntartó önkormányzat, hanem maguk a nézők hoztak ítéletet. Tavaly szinte feleannyi néző volt ugyanis kíváncsi a színház előadásaira, mint a távozó igazgató hivatalba lépését megelőző évben.

A rendkívüli közgyűlés visszautasította a Magyar Teátrumi Társaság napokban közzétett nyilatkozatában megfogalmazott vádakat, és kezdeményezte a jelentős székesfehérvári anyagi támogatással működő egyesület székhelyének megváltoztatását. Az eddig a Vörösmarty Színház irodáját ingyenesen használó egyesületnek, s az általa alapított cégnek a város a jövőben nem kíván helyet adni. A színházművészeti érdekképviseleti célokra létrehozott Magyar Teátrumi Társaság működését tavaly 3 millió forinttal támogatta a város önkormányzata, s a szervezetnek térítésmentesen biztosította a működéséhez szükséges infrastruktúrát.