Fülöp, Evelin

A Csíki Játékszín magyarországi turnén

2011.05.18. 16:46

Programkereső

A kalandvágyók szinte a teljes csíki évadot megismerhetik a nyár elején Magyarországon. Mindehhez május végén Dunaújvárosba kell utazni, majd június közepén a Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó felé célszerű venni az útirányt, a hónap végén pedig Kisvárdán a Magyar Színházak Fesztiválját kell beiktatni a programba.
Vaknyugat (Veress Albert, Fülöp Zoltán, Czintos József) - Csíki Játékszín
Vaknyugat (Veress Albert, Fülöp Zoltán, Czintos József) - Csíki Játékszín

Május 29-én a Vaknyugatot mutatják be a csíkszeredai színészek a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Az előadás nagyon friss, május 5-én tartották a premiert. Martin McDonagh darabja azt a kérdést járja körül, mitől és hogyan mérgesedhet el két testvér viszonya az idősödés küszöbén. Nem tudjuk a választ, noha láttunk már ilyet. Mit tegyen a falu papja, aki már őszintén szenved a testvérek torzsalkodása miatt? Nem tudjuk a választ erre sem, pedig hallottunk már ilyet. A kortárs ír drámaíró így nem is annyira Káinról és Ábelről beszél, mint inkább Káinról és Káinról, akik mégis úgy döntenek, hogy mindketten Ábelek lesznek. Az előadásból kiderül, menni fog-e nekik. Parászka Miklós rendezte, a produkció szereplői Czintos József, Fülöp Zoltán, Veress Albert, Kiskamoni-Szalay Lilla.

Mint a sót - Csíki Játékszín
Mint a sót - Csíki Játékszín

Másnap egy gyerekelőadás látható. A Mint a sót a jól ismert mesei és drámai történetet öltözteti új köntösbe - az alcím: lear/ai mese -, a színpadra adaptáló és a rendező egyaránt Budaházi Attila.

Június 12-én a Kecskeméti Katona József Színházban vendégszerepel a Csíkszeredai Játékszín. A Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozón a Csókos asszonnyal, Szilágyi László és Zerkovitz Béla operettjével találkozhat a közönség. A józsefvárosi Nagytemplom utcában Pünkösdi Katót ünneplik. A talált gyerekből primadonna lett, és beleszeretett az operett zeneszerzőjébe, Dorozsmai Pistába, aki Ibolya Ede dalszövegíróval együtt ugyanabban az udvarban bérel lakást, Kubanek hentestől, Katóka nevelőapjától. Pista és Kubanek titokban megszervezték Katóka ünnepélyes eljegyzését, csakhogy a vőlegény, múlt éjszakai lumpolása közben az egyik lokál pincérénél hagyta a jegygyűrűket a számla fejében, ráadásul átaludta az egész napot. Már nincs idő helyrehozni a dolgokat, nemsokára elő kell állni a meglepetéssel, a gyűrűk meg sehol! A Parászka Miklós rendezte előadás főbb szerepeit Kiss Bora, Kónya Ütő Bence, Kosztndi Zsolt és Benedek Ágnes alakítják.

Csókos asszony (Kónya Ütő Bence, Kiss Bora) - Csíki Játékszín
Csókos asszony (Kónya Ütő Bence, Kiss Bora) - Csíki Játékszín

Az operett június 20-án Kisvárdán is színre kerül, ahol előző nap a Finitóval versenyeznek. Tasnádi István verses szatíráját Victor Ioan Frunza parádés a szereposztásban állította színpadra.