Hella

Röpülhet a Sirály is?

2011.05.20. 19:18

Programkereső

Felszólítólevelet kapott a VI. kerületi Sirály, hogy május 26-ig hagyják el az ingatlant. Az LMP tiltakozik.

Négy nappal ezelőtt, május 16-án vitte a postás a Sirályba a Főpolgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Főosztályának levelét, melyben felszólítják az ingatlant használó Városi Színház Művészeti Kht.-t, hogy május 26-án reggel 10 óráig tűnjenek el az épületből.

Sirály - a felszólítólevél
Sirály - a felszólítólevél

Somfai Ágnes fővárosi, és Cake Baly Olivio VI. kerületi önkormányzati képviselők (LMP) május 20-án közleményében szólították föl a Fővárosi Önkormányzat illetékeseit, ne hagyják, hogy "a bürokrácia és a jog útvesztőiben elvesszen egy színes, életképes kulturális kezdeményezés és tönkremenjen egy értékes műemlék". Egyúttal üdvözölték, hogy a főváros vezetése újra ki kívánja vizsgálni az ügyet. Hozzátették, azt remélik, hogy a városvezetés a továbbiakban elismeri és segíti az ehhez hasonló önszerveződő, civil kulturális kezdeményezéseket, amihez az LMP felajánlja a segítségét.

A képviselők úgy gondolják, hogy a civil, önszerveződő alapon létrejött kulturális centrumra inkább büszke lehetne a város. Szavaik szerint, a művészeti központban a zenei, színházi és az irodalmi élet legkiválóbbjai léptek fel az elmúlt hat évben; rendszeres bemutatkozási lehetőséget kaptak fiatal, önszerveződő társulatok, zenekarok és civil szervezetek is tartottak itt előadásokat. Felhívják a figyelmet, hogy a fővárosnak még költenie sem kell a központra, ezért nem lehet érdek a Sirály megszüntetése.

A Sirály ügyvezetője, Szalai-Szabó István értetlenül áll a dolog előtt, eddig, öt év alatt semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az üggyel kapcsolatban - írja a hvg.hu. A központot üzemeltető szervezet 2006-ban kérte az önkormányzatot, hogy az akkor már kilenc éve üresen álló, pusztuló műemlék épületben összművészeti kulturális programokat szervezhessen. Ehhez vállalták az épület rehabilitációját és több millió forintos befektetéssel, temérdek önkéntes munkával rendbe hozták azt, de a tulajdoni és használati viszonyokat azóta sem sikerült rendeznie az önkormányzatnak.

Tarlós István szerdán, május 18-án szembesült a problémával, hogy a Sirály érvényes szerződés nélkül működik 2006 óta. Azt ígérte, kivizsgálja az ügyet.

A Király utca 50. alatt működő kulturális központ kulthellyé vált az elmúlt öt évben. Évente 130-140 előadást tartanak a pincében kialakított színházteremben. Minden évben pályáztak a programjaik megvalósítására, és áltlalában nyertek is. Idén nyáron például 40 millió forintot - melyből a 33%-os zárolások miatt - 26 millió 400 ezer forintot kaptak meg. 

A hely megszüntetése ellen az interneten is tiltakoznak, a Facebook-on több mint 1000 tagja van már a Tiltakozunk a Sirály bezárása ellen nevű csoportnak.

Hamarosan jelentkezünk a részletekkel.