Orbán

Kulthely lett a Nemzeti

2011.05.22. 09:00

Programkereső

Kevesebb pénz, egy elmaradó bemutató, több bérlet, megszokott művészi színvonal. Ezek lesznek jövőre a Nemzetiben.

A Hajóorr melletti medencében csak három kancsó hideg citromos víz várta az újságírókat. A rendes, "hivatásos" medence-vizet ugyanis leeresztették. Nincs pénz üzemeltetni. Se karbantartani. Szóval tulajdonképpen egy olyan helyen üldögéltünk Alföldi Róbert évadzáró sajtótájékoztatóján, ahol még eddig senki.

Alföldi Róbert - Nemzeti Színház évadzáró sajtótájékoztató
Alföldi Róbert - Nemzeti Színház évadzáró sajtótájékoztató

Nem a pénzgondokkal akart kezdeni, szabadkozik az igazgató, de a helyszín miatt így alakult. A 2008-ban aláírt szerződésében évi garantált 1,7 milliárd forintnyi támogatás szerepel. 2010 elején ezt 15%-kal csökkentették, melyet néhány tárgyalás után kipótoltak ugyan, de így is csak 1,585 milliárd forintból gazdálkodhatott a Nemzeti 2010-ben. Idén március végén viszont arról értesítették a színházat, hogy 2011-re az éves költségvetés 1,244 milliárd forint lesz. Ebből lejön a Nemzet Színészeinek éves díja, így a Nemzeti Színház 1,1 milliárd forint állami támogatást kap. Ennek fényében az egész éves művészi programra 6,2 millió forint jut. 2010-ben művészi programra az éves támogatás 13%-át lehetett költeni, ez körülbelül 120 millió forint.

Ezek eredményeképpen elmarad egy bemutató, az Óz, a csodák csodája, nem lesz havi műsorfüzet, megszűnik a Színműtár (már Az ember tragédiáját sem adták ki), felbontják a karbantartási szerződéseket ("ha baj van, akkor hívunk szerelőt"), bezárják a Zikkuratot (a felújítása 140 millióba kerülne, az elbontása 45 millióba), nem lesz hétvégén és este tíz után próba, kevesebb lesz a vendégművész...

Hogy jó hírekkel is szolgáljon, Alföldi elsorolja az elmúlt évad mutatóit. Négy játszóhelyen 398 előadás, 93%-os látogatottság ("persze, 100 a cél, van még 7%-unk a következő két évre"), 346 saját produkció, 52 befogadott előadás, 120.000 néző, plusz az ingyenes rendezvények látogatói, 1776 bérletes.

A pénzelvonás ellenére a kedvezmények, akciók jövőre is megmaradnak, sőt, lesz egy speciális diákbérlet, mellyel 3000 forintért három előadást lehet megnézni. Létszámleépítés sem várható.

A sajtótájékoztató további részében Alföldi összegezte az elmúlt évad bemutatóit, vendégjátékait, megvalósult projektjeit, együttműködéseit, valamint fölvázolta a jövő évad tervét. A teljes sajtóanyag itt olvasható, pdf formátumban.

A videóban a tényeken és a számokon kívül Alföldi Róbert beszél arról, hogy a Nemzeti Színház szerepe hogyan változott az elmúlt két évben. És válaszol a Nemzeti1 Televízió riporterének kérdésére is.

(A sajtótájékoztató anyagát újrahasznosított papírra nyomtatva kaptuk. Nekem Az ember tragédiájának legelső és legutolsó jelenete jutott. Tulajdonképpen az én sajtóanyagom imígyen zárul: "Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!")