Bernát, Felícia

Ki gépen száll fölébe...

2011.05.23. 11:50

Programkereső

2007-ben a bejárat befalazását ígérték, a Sirály kitartott, működött, mi több fejlődött tovább. Rövid Sirálytörténet.

2006 szeptembere óta működik a Sirály, a magát "találkozások helyének" nevező kulturális kávézó, kiállításokkal, civil programokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel és az országos fesztiválokon is sikert arató színházi produkciók befogadásával, mely akár egy sikertörténet kezdete is lehetne. Azonban míg négy évvel ezelőtt a bejárat befalazását ígérték, most kiürítésre szólították fel Szalai-Szabó Istvánt, a Városi Színház Nonprofit Kft. (a kulturális programok fenntartójának) ügyvezetőjét. Akkor petícióval tartottak ki, ma egy közösségi portálon gyülekeznek a Sirály-barátok.

Sirály
Sirály

Nyitása előtt tíz évig a ház mondhatni romokban hevert: pincéje elpenészesedett, fala dohosan omladozott, holott a belváros szívének egyik főutcájáról van szó. 1993 és 1997 között a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány működtette és tartotta életben az épületet, ám az önkormányzat az együttműködést felmondta. Ezt követte a kerek évtizedig tartó pereskedés a Könyvesház és az önkormányzat között, melyet csak nehezített, hogy az alsó szintet már bérbe adták a Budapesti Városvédő Egyesületnek - holott az alagsor kizárólag a földszintről közelíthető meg, s onnan kapja az áramot, mitöbb az épület vizesblokkja a pincéhez tartozik.

A Sirály 2006-ban kért engedélyt Schiffer János kultúráért felelős főpolgármester-helyettestől, hogy megnyithassák a helyet. A főváros azt ígérte, kulturális célú hasznosításra pályázatot írnak ki, ám a fent említett per miatt a pályázat kiírása elmaradt. A Sirály civiljei mégis kinyitottak, önerőből, önkéntes munkával újították föl az elhanyagolt, romos épületet. A per elhúzódása miatt a tulajdoni viszonyokat nem sikerült tisztázni. A per tavaly lezárult, ezért is érthetetlen, hogy az elmúlt egy évben miért nem került terítékre az ügy.

Négy éve aláírásgyűjtés indult, a kávézó törzsvendégei, valamint a programok hű látogatói kiálltak a Sirály mellett. Így először egy hónap haladékot kaptak a kiköltözésre, majd minden nap remélték a holnapot.

Ma, amikor a befogadó-színházi program sikert sikerre halmoz, napról napra ad otthont teltházas előadásoknak, évről évre részt vesz országos fesztiválokon és zenekaroknak ad lehetőséget megalakulni, ismét bezárás fenyegeti a házat. A Sirály felszólító levelet kapott az épület 2011. május 26-ig történő kiürítésére és átadására.

A teljesség hiányával pár neves alkotó és alkotócsoport, aki teret és lehetőséget kapott a Sirályban:

TÁP Színház, KoMa, Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Juhász Anikó, Fehér Ferenc, Budai Enikő, Élőkép Társulat, HOPPart, Takátsy Péter, Sebő Ferenc, Laboratorium Animae, Radikális Szabadidő Színház, K.V. Társulat, Bodó Viktor, N Szektor, Földszínház, Kardos Dániel, The Qualitones, Lamm Dávid, Zu Sammen, Specko Jedno, Juhász Gábor...

Annak idején így zárult a petíciós üzenet, mely sajnos ma is éppoly aktuális: "Szeretnénk mindent legjobb tudásunk szerint megtenni, hogy évek múlva, városunkat magukénak érző, azért felelősséget vállaló, s ezért tenni is kész szervezetek, emberek összefogásának mintájaként lehessen a Sirály!-ra hivatkozni."

Részletesen a mostani helyzetről.