Fülöp, Evelin

Vizsgálódnak Alföldi ügyében

2011.05.23. 19:22

Programkereső

Réthelyi Miklós vizsgálatot indított a Nemzeti Színház pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottak ügyében.

A Fidesz-frakció szerint méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján elhangzott szavai, de ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén.

A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.

Alföldi Róbert - Nemzeti Színház évadzáró sajtótájékoztató
Alföldi Róbert - Nemzeti Színház évadzáró sajtótájékoztató

A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett*, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

"A direktor botrányos szavai méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez" - fogalmaz a történtekre utalva a Fidesz-frakció közleménye, amely azonban arra is kitér, hogy az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nincsen hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása. Mint felidézik, ennek ellenére a hétfői bizottsági ülésen Pörzse Sándor (Jobbik) úgy fogalmazott: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, "abból bizony botrány lett volna". A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy "kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón". Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, "különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak" - zárult a Fidesz-frakció közleménye.

A KDNP közleménye szerint "emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója. Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, "verbális nemi erőszakot" követett el egy újságírónőn. Azután, hogy bebizonyosodott: Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, most méltatlan magatartást is tanúsított. Ezért a KDNP változatlanul és következetesen követeli azonnali távozását. Az igazgató újabb botránya igazolja, hogy nemcsak nemzeti vagy kulturális szempontok szerint alkalmatlan a tisztség betöltésére, de a legalapvetőbb emberi erkölcsi mérce alapján is. Olyan durva sértést, mint amilyet Alföldi nyilvánosan megengedett magának, egyetlen a közönségért, a közösségnek dolgozó, a köz pénzén fizetett intézményvezető sem követhet el. Ugyanakkor egyértelműen tudni kívánjuk, hogy Alföldi Róbert cinizmusára és önteltségére mi a kultúráért felelős államtitkár válasza, ugyanis a kulturális politikának elválaszthatatlan része a Nemzeti Színházzal kapcsolatos művészeti irány és személyi garanciák kijelölése, amivel eddig ezzel az államtitkár adós maradt."

A parlament mai ülésén Pörzse Sándor ismét föltette a kérdést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy "meddig tűrik még ezt az ámokfutást? Önöknek Győrben Eperjes nem jó, a budapesti Nemzeti Színházban Alföldi jó. Én ezt egyszerűen nem értem, és megint csak azért fordulok önhöz, hogy segítsen nekem mint egyszerű állampolgárnak eligazodni ebben a nagyon egyszerű kulturális kérdésben." Réthelyi Miklós válaszában megismételte múlt heti válaszának egy részét, mely szerint tudja, hogy "több előadás már próbára tette a Nemzeti Színház közönségének érzékenységét, tudjuk hogy Alföldi művészi megoldásai már többször kiváltották a színházbajárók jogos felháborodását", majd biztosította arról a jobbikos képviselőt, hogy a minisztérium ellenőrzi az általa fenntartott intézmények működését. "Múlt alkalommal azt ígértem, hogy ha azt tapsztalom, hogy ha méltatlan előadásokat lát a közönség a Nemzetiben, akkor le fogom váltani Alföldi Róbertet." Elmondta, hogy számtalan kérdésben nem ért egyet Alföldivel, de ez még nem lehet indok arra, hogy leváltsa. "Amit itt ön most elmondott, és amiről a sajtóból én magam is értesültem, az az én véleményem szerint is megengedhetetlen egy közszereplő, az általam vezetett minisztériumhoz tatozó intézmény vezetőjétől. Ha bebizonyosodik, hogy igaz a hír, hogy ilyen kijelentéseket tett, akkor ezzel méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére."

Réthelyi Miklós ma délután berendelte magához Alföldi Róbertet. (Helyesbítés május 24-én: csütörtökön, azaz május 26-án találkozik a miniszter és az igazgató.)

*Még mielőtt ezt az igazgató megtette volna, több, a sajtótájékoztatón megjelent újságíró kérdezte ugyanezt.