Fülöp, Evelin

Las Vegasba ültette át az RSC A velencei kalmárt

2011.05.24. 15:35

Programkereső

Antonio homoszexuális profi szerencsejátékos, Portia pedig a blackjack fődíja.
A velencei kalmár plakátja - Royal Shakespeare Company
A velencei kalmár plakátja - Royal Shakespeare Company

William Shakespeare A velencei kalmár című művének rendhagyó feldolgozásával arat sikert a Royal Shakespeare Company: a darabot Las Vegasba ültették át, Antonio pedig homoszexuális profi szerencsejátékos.

Azok, akik azt szeretik, ha Shakespeare munkáit a kellő tisztelettel és hódolattal állítják színpadra, kétség kívül csalódni fognak a Royal Shakespeare Company Rupert Goold rendezte előadásában - figyelmeztettek kritikusok. Goold eddig sem ódzkodott az író darabjainak modernizálásától, A vihart egy sarkvidéki szigetre, a Machbetet egy sztálinista diktatúrába ültette át.

A velencei kalmár új feldolgozásában a színészek blackjackkel nyitják a darabot, a jelenethez egy Elvis-imitátor - valójában Launcelot Gobbo - szolgáltatja a zenét. Antonio kifogyott a szerencséből, oldalán Bassanióval. A belmonti szereplők mindeközben egy televíziós játék résztvevői, Portia bemondó, de egyben a fődíj is.

Shylock szerepében Patrick Stewartot láthatja a közönség, kritikusok szerint azonban a színész nem találja a helyét az Elvis slágereivel tűzdelt darabban - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.