Júlia, Rita

POSzT 2011 - a hagyomány és a megújulás jegyében

2011.05.24. 16:42

Programkereső

Június 9. és 19. között rendezik meg a 11. Pécsi Országos Színházi Találkozót, melynek 15 előadásból álló versenyprogramját Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus válogatták.

Páva Zsolt, Pécs megyei jogú város polgármestere a POSzT elmúlt, Jordán Tamás és Simon István fémjelezte tíz évét sikeresnek ítélte. Az új vezetők, Márta István és Stenczer Béla, valamint az EKF-év kapcsán megújult város természetesen megtartja a fesztivál eddigi erényeit, a szervezők azonban igyekeznek újdonságokat is kínálni.

Pécsi Nemzeti Színház - POSzT 2010
Pécsi Nemzeti Színház - POSzT 2010

Elekes Botond, a NEFMI Kulturális Államtitkárságának képviseletében, csatlakozva a polgármesterhez megerősítette: a találkozó sikere Jordán Tamásék nélkül lehetetlen lett volna. A kabinetfőnök kiemelte: a kulturális tárca számára „az a jó, amit a szakma annak tart", esztétikai elvek mentén a válogatásba továbbra sem kívánnak beleszólni; az ő feladatuk az, hogy az anyagi feltételeket megteremtsék, hogy pénzügyi okok miatt ne legyen akadály egy, egyébként beválogatott produkció pécsi bemutatása. Elekes jelezte, hogy a tárca célja az, hogy a POSzT-hoz hasonló kiemelkefő jelentőségű előadó-művészeti fesztiválokat - például a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált - a tárca költségvetésébe beemeljék, s ezzel a szervezők már januárban tudják, milyen támogatással számolhatnak. (Emlékeztetőül: jelenleg a Nemzeti Kulturális Alap kiemelt nagyrendezvényeknek szóló meghívásos pályázatát még nem írták ki. Elekes Botond ennek kapcsán elmondta, a pályázat szövege május 1-jén elkészült, jelenleg a Támogatásvizsgáló Iroda ellenőrzi, a pályázat az uniós jogszabályokkal harmonizál-e. Ígérte, a kiírás és a beadási határidő után minél hamarabb - egy héten belül - igyekeznek döntést hozni. "Azt gondolom, jelentős támogatást fog kapni a fesztivál" - jelezte.)

Stenczer Béla, a POSzT új ügyvezető igazgatója a hagyomány és a megújulás kulcsszavakat használta a fesztivál 11. évadát illetően. Az elmúlt tíz év jelenti a tradíció erős alapját, a megújulás azonban idén még nehézségeket jelent: a már bezárt régi, de még el nem készült új helyszínek pótlása komoly feladat elé állítja a szervezőket, akik bíznak abban, ha a legideálisabb helyszíneket nem is sikerült megtalálni, a legoptimálisabb megoldásra törekedtek. Bár a város biztosítja azt a forrást, amit ígért - a 170 millió forintos összköltségvetésből 75 millió forintot -, az OFF-programokat jelentősen érintették az elvonások. Stenczer pozitívumként emelte ki a Sétatér ingyenes koncertjeinek megrendezését, a Jókai téri családi és a Kossuth tér összművészeti programokat, a hagyományosan belépőjegyes kisszínházi önálló esteket és koncerteket azonban idén nélkülözni kell a fesztivál vendégeinek. Idén is sor kerül a Színházi Dramaturgok Céhének szervezésében a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumára, és bemutatkoznak a művészeti egyetemek hallgatói az IfiGéniusz az Aulában keretében. Megmaradt a Művészetek Háza, az OFF kiemelt helyszíne a Kodály Központ. Stenczer Béla elmondta: a jegyek 90%-a már elkelt, s ez jelzi, a város és az ország hatalmas érdeklődést mutat a POSzT iránt. A fesztivál díszvendége Jordán Tamás lesz, aki önálló estet tart és szabadtéri közös versmondást rendez, valamint akinek életmű-kiállítást szentelnek.

A POSzT új művészeti igazgatója Márta István. "A Fesztiválszövetség vezetőjeként és az Új Színház igazgatójaként végigkövettem a POSzT stációit" - összegezte tapasztalatait Márta, aki kiemelte: Pécs kiváló fesztiválhelyszín, a jövőben azonban változtatásokat tervez. A vízióról május 13-án már rendeztek egy nyílt napot, az ötletelés június 17-én Pécsett folytatódik. A módosítások érinthetik a válogatást, amennyiben a szakma ezt igényli, és a nemzetközi piacok és a showcase-jelleg felé is orientálódna a fesztivál. Ezt jelzi ebben az évben a Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben megvalósított projekt, amelynek keretében európai és tengerentúli külföldi színikritikusok, köztük a Színikritikusok Nemzetközi Szervezetének elnöke, érkeznek Pécsre.

Idén a szakmai zsűri tagjai Egri Márta, Hargitai Iván, Solténszky Tibor, Berzsenyi Krisztina, Rádai Andrea és Térey János, a színészzsűriben Barnák László, Felföldi Anikó és Mihályi Győző ül, a közönségzsűrit Fonyódi Szíbolcs, dr. Istvánné Kollár Anikó és Világhy Andrea alkotják.

A POSzT részletes programja megtalálható a Fidelio különszámában.