Hella

Átadták a Rivalda Fesztivál díjait

2011.05.25. 15:15

Programkereső

Április 26. és május 10. között 14 vidéki színház előadásait láthatta a közönség a Thália Színházban. A zsűri hat szakmai díja mellett a nézők is szavaztak.

Zimányi Zsófia, a Thália Színház igazgatója úgy fogalmazott: "Mindenki nyert, a budapesti közönség különösen." Kovács Dezső, a zsűri elnöke - további tagjai Rádai Andrea és Zsigmond Andrea kritikusok voltak - megerősítette, a Thália és a 14 színház vállalása fontos kulturális missziót teljesít, amennyiben megmutatja, merre tart a vidék színjátszása. A kritikus hangsúlyozta, az idei fesztivál az előző évinél szélesebb palettát és magasabb színvonalat mutatott.

Rivalda díjátadó
Rivalda díjátadó

A zsűri öt előadást emelt ki a mezőnyből, amelyek alkotói között a díjak megoszlottak: A revizor - debreceni Csokonai Színház, Orosz lekvár - Kecskeméti Katona József Színház, A kis lord - szombathelyi Weöres Sándor Színház, Édes Anna - Szegedi Nemzeti Színház, Frau von früher/Nő a múltból - szekszárdi Magyarországi Német Színház; továbbá mint kimagasló alkotásokat megemlítették a Miskolci Nemzeti Színház Szerelem, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház A kisfiú meg az oroszlánok és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Lear király című produkcióit.

A szakmai zsűri díjazottjai:

A legjobb női mellékszereplő díját a szekszárdi Magyarországi Német Színház Frau von früher/Nő a múltból című előadásában nyújtott alakításáért Lena Stamm kapta. A színésznő Claudia szerepét formálta meg.

A legjobb férfi mellékszereplő díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház A kis lord című előadásában nyújtott alakításáért Szerémi Zoltán kapta. A színész Havisham, az ügyvéd szerepét formálta meg.

A legjobb női főszereplő díját a Szegedi Nemzeti Színház Édes Anna című előadásában nyújtott alakításáért Gidró Katalin kapta. A színésznő a címszerepet formálta meg.

A legjobb férfi főszereplő díját a debreceni Csokonai Színház  A revizor című előadásában nyújtott alakításáért Mészáros Tibor kapta. A színész Hlesztakovot formálta meg.

A legjobb rendezés díját a Kecskeméti Katona József Színház az Orosz lekvár című előadásért Szász János kapta.

A legjobb előadás díját a debreceni Csokonai Színház A revizor című, Vlad Trojckij rendezte előadása kapta.

A közönségszavazatok alapján a Győri Nemzeti Színház Funtek Frigyes rendezte előadása, az Equus bizonyult a legnépszerűbbnek.

A díjátadón videót is készítettünk, melyben megszólal Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója, aki Szász János helyett vette át a díjat, valamint Gidró Katalin és Lena Stamm is.