Dezső

Forgács Péter a győri igazgató

2011.05.27. 22:58

Programkereső

Megbízott igazgatóként már kétszer állt a teátrum élén, azt a munkát szeretné most is folytatni.
Forgács Péter
Forgács Péter

Forgács Pétert pénteki ülésén választotta a győri teátrum igazgatójává a megyei jogú város közgyűlése. Az 53 éves színész-rendező megbízott igazgatóként már kétszer - 2007-2008-ban, illetve 2011-ben - irányította a Győri Nemzeti Színházat.

A győri közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottságának döntése nyomán egyedül a teátrumot jelenleg megbízott vezetőként irányító Forgács Pétert terjesztették személyi javaslatként a testület elé, ahol egyhangú szavazással 22 voksot kapott. Az új vezető megbízatása július 1-jétől 2016. január 31-ig szól. Nem számított arra, hogy ennyire egyöntetű lesz a szavazás. "Bár a város nagyon szeret engem" - tette hozzá.

Forgács Péter a vidéki közönségnek megfelelő változatos programot tervez. A jövő évadban a nagyszínpadon hét bemutatót, köztük egy balettelőadást, a kisszínpadon két premiert tartanak. Az előadások között századfordulós dráma, magyar kortárs darab, retro-musical, krimikomédia és opera is megtalálható. A társulat összetételében nem tervez változást.

Már próbálják a Vörös Pimpernel című musicalt, amelynek június 18-án tartják az előbemutatóját a Győri Nemzeti Színházban. Az új szezonban a nagyszínpadon bemutatják egyebek között Szomory Dezső Györgyike, drága gyermek című színművét Ács János rendezésében és Háy János Gézagyerek című drámáját. Az operakedvelőknek a Carmennel, a könnyű műfaj szerelmeseinek az Aranycsapat című Fenyő Miklós-musicallel kedveskednek. A Pletyka című bohózatot, Neil Simon darabját Balázs Péter rendezi.

A kisszínpadon színre viszik a Hajmeresztő című bűnügyi komédiát, Paul Pörtner művét Görög László rendezésében, valamint Örkény István Tótékját Funtek Frigyes rendezésében. Lesz ősbemutató a kisszínpadon is: az Al Addin című színmű. Repertoáron marad a Mária evangéliuma, A tizedes meg a többiek, a Portugál, az Equus című Peter Shaffer-dráma - mely közönségdíjas lett a Rivalda Fesztiválon -, és az Árvácska.

A Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára a másik pályázó Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója volt. A győri városi közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága azonban a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel Forgács megválasztását támogatta vele szemben.

Eperjes Károly egy héttel ezelőtt az MTI-nek elküldött közleményében vitatta a szavazás arányát, valamint egyesek voksolási jogát. Erre reagálva Forgács Péter most kifejtette: mindkettőjükre külön-külön szavazott a bizottság; az ő személyére heten, egy tartózkodás mellett. "Nem versengéses szavazást tartottak" - jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Teátrumi Társaság szintén megkérdőjelezte a szakmai bizottság döntésének érvényességét, Forgács Péter a következőket mondta: bár négy művész helyett csak hárman vettek részt a szakmai bizottság munkájában, nincs arról szóló törvény, amely meghatározná, hányan szavazzanak. Hozzátette: ha Oberfrank Pál (akinek testvérével, Péterrel Eperjes közös pályázatot adott be) elment volna szavazni, éppen akkor állt volna elő összeférhetetlenség, mivel Oberfrank Pál igazgatóként Eperjes Károly munkáltatója a veszprémi Petőfi Színházban.
"Nincs jelentősége ezeknek a felvetéseknek, hiszen mindenképpen az én pályázatomra érkezett több szavazat" - szögezte le Forgács Péter.

A győri színházigazgatói pályázatot március végén írták ki, miután Nagy Viktor szerződését közös megegyezéssel felbontották.