Konstantin

A Katona logópályázatának díjazottjai

2011.05.30. 11:14

Programkereső

Szilágyi József nyerte meg a Katona József Színház logópályázatát!

Május 8-án lezárult a Katona József Színház új logójának, vizuális jelének megtervezésére meghirdetett nyílt pályázata. A kiírás szerint modern, letisztult, ugyanakkor markáns, valamint a Katona József Színház szellemiségéhez igazodó pályaműveket vártak.

A beérkező pályaműveket elbíráló zsűri tagjai voltak:

Máté Gábor, művészeti igazgató, Katona József Színház
Khell Zsolt, díszlettervező
Mattyasovszky Bence, ügyvezető igazgató, Katona József Színház
Gricz István, kommunikációs vezető, Katona József Színház

A határidőig 380 pályázó küldött be érvényes pályaműveket, ezek közül a zsűri első körben hetet választott ki második körre. Ebben a tervek kisebb mértékű módosítását kérték, s valamennyi továbbjutótól megkapták az új verziókat. Ezek értékelése során a zsűri Szilágyi József munkáját ítélte a legjobbnak.

A Katona József Színház új logója (terv: Szilágyi József)
A Katona József Színház új logója (terv: Szilágyi József)

Az elbírálás során a zsűri értékelte a pályamű letisztult, korszerű kialakítását, valamint a megjelenésben rejlő többszintű szimbólumrendszert: a K-embléma egyértelmű, a Katonát rövidítő jelentése mellett a kettőspont utal a színház és a néző közötti párbeszédre, a művészi produktum befogadására, a továbbgondolás szükségességére. A vizuális jel szintén értelmezhető a klasszikus színházi maszk és a mai köznapi kommunikációban bevett smiley-jel [ (: ] leképezéseként. Modern megjelenésű emblémáról van szó, amely nyitottságában illeszkedik a Katona József Színház szellemiségéhez, s jól alkalmazható a színház arculatának fejlesztésében - áll a zsűri értékelésében.

Megosztott második helyet ért el Eskulits Endre és Gárdos Péter munkája, harmadik helyre pedig Rácz Mihály terve került.

A pályázat első helyezettje 50 ezer forint + Áfa pénzdíjban részesül, emellett 2-2 tiszteletjegyet kap a következő évad tervezett négy nagyszínházi bemutatójára. A második és harmadik helyezettek díjazása egy 4 alkalmas Katona-ajándékutalvány, valamint a korábbi előadások DVD-csomagja, a második körbe jutott további 3 pályázó pedig 2 alkalmas Katona-ajándékutalványt kap.

A díjazottaknak gratulálunk!