Hella

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Magyarországon

2011.05.31. 09:48

Programkereső

A Bocsárdi László vezette társulat Veszprémben, a POSzT-on és a kisvárdai fesztiválon is látható az elkövetkező hetekben.

Június 2-án és 3-án Veszprémben, a Petőfi Színházban látható a Karnebál. Caragiale komédiája változatos szerelmi bonyodalmak, csalások és félreértés szülte helyzetek sokasága által rántja le a leplet a 19. század végi Bukarest lepukkant külvárosi világáról. A helyszín egy borbélyüzlet, később egy külvárosi bálterem, a szereplők pedig jellegzetes példái annak a népségnek, mely franciásan affektál ugyan, de a civilizációból semmi más nem ragadt rá, csak az olcsó parfüm, amivel bárdolatlanságát igyekszik leplezni. A darab aktualitásáról Alexandru Dabija rendező így nyilatkozik: "A megtévesztettség érzésével nap mint nap találkozhatunk mi is. Politikai, társadalmi, és gazdasági szédületben él az egész mai világ. Folyton úgy érezzük, el vagyunk tévedve, nincs kilátás, nem tudjuk, melyik a helyes irány. De azért - és ez nagyon is jellemző - csak nyomjuk a dumát. Tenger sokat fecsegünk."

A Pécsi Országos Színházi Találkozón és Kisvárdán, a Magyar Színházak Fesztiválján A velencei kalmárral versenyeznek a sepsiszentgyörgyiek. Bocsárdi László rendezését jelölték a Román Színházi Szövetség, az UNITER díjára is. A "komikus történetet" így ajánlja Urbán Balázs válogató: "Akit gyűlölsz, gyűlöl téged. Mindegy, mi az ok: vallás, szenvedély, anyagi érdek, kisebbrendűségi- vagy éppen felsőbbrendűségi komplexus. A gyűlölet magányossá tesz, de abban a kisszerűen jelentéktelen világban, melyet látunk, amúgy sem élvezet létezni. Ettől olyan kétségbeejtő az egész - no meg attól, hogy félelmetesen ismerősnek tűnik." A Shakespeare-művet június 9-én láthatják a pécsi, június 17-én a kisvárdai nézők.