Júlia, Rita

Kolozsvári siker Dél-Koreában

2011.06.07. 12:30

Programkereső

A Pécsi Országos Színházi Találkozón a Leonce és Lénával versenyző Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare-előadással járt Ázsiában. A Büchner-darabhoz hasonlóan Tompa Gábor rendezte III. Richárdot két városban játszották.

A május 28-án a szöuli LG Arts Centerben megtartott előadással véget ért a Kolozsvári Magyar Színház társulatának koreai turnéja. A két helyszínen, Daejeonban és Szöulban öt alkalommal játszott III. Richárd című előadást mintegy 4500 néző tekintette meg. Minden este színpadra szólították Tompa Gábort, az előadás rendezőjét és Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervezőt. "Úgy érezzük mindannyian, hogy a III. Richárd előadása itt teljesedhetett ki igazán, és hogy a magyar nyelven megszólaló Shakespeare-előadás minden apró részletét, rezzenését, szándékát, humorát itt értette meg teljesen az 5 előadás közönsége" - írja Tompa Gábor az előadás után írt levelében.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Dél-Koreában
A Kolozsvári Állami Magyar Színház Dél-Koreában

A kolozsvári produkció olyan alkotók előadásaival került egy sorba, mint Pina Bausch, Peter Brook, Akhram Khan, Declan Donnellan, Oskaras Korsunovas, Kama Ginkas, Thomas Ostermeier, Heiner Goebbels, Robert Lepage, Yukio Ninagawa, Lev Dogyin, Merce Cunningham, Peter Zadek, és a III. Richárd fotója- az LG Arts Center hagyományainak megfelelően - fölkerült a központ falára, Peter Brook és Heiner Goebbels előadásai közé. A turné sikerének köszönhető, hogy a 2013-ban fennállása tízéves évfordulóját ünnneplő daejeoni Culture & Arts Center meghívta a kolozsvári Három nővér című előadást, valamint Tompa Gábort egy, a jövőben meghatározandó Csehov-előadás színpadra állítására koreai színészekkel. 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Dél-Koreában
A Kolozsvári Állami Magyar Színház Dél-Koreában