Eszter, Eliza

Ünnepi Tragédia Szegeden

2011.06.10. 09:30

Programkereső

Ünnepi előadással indul a Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es évada: Madách Imre Az ember tragédiája című művét láthatja a közönség. Nézze meg Ön is a Fidelio vendégeként!

A darabnak nagy hagyománya van a Dóm téren, végigkísérte a fesztivál történetét, hiszen 16 nyáron át, 61 előadásban játszották, először 1933-ban, utoljára pedig 2000-ben. A Szabadtéri a magyar színházi élet ünnepévé kívánja tenni Az ember tragédiáját. Ezt az alkotógárda, a szereposztás és a mára már kiforrott koncepció is garantálja. Az előadást Vidnyánszky Attila, a hazai színházi élet meghatározó alakja rendezi, aki "szélesvásznú" produkció létrehozására vállalkozott, látványban a világmindenséget szeretné leképezni.

A rendező úgy fogalmaz, a leginspirálóbb színpadi mű számára a Tragédia, és már az is ünnepnek számít, ha megrendezheti. Álomképek tömegét szeretné színre vinni, egy bátor, asszociációkra építő előadás formálódik, melyben Ádám és Éva néha - mint egy álomban - kívülről látják magukat. Vidnyánszky azt ígéri: a Tragédia esetében megszokott komor, depresszív hangulatiság helyett az életigenlést erősíti majd - éppen ezért hangsúlyosabbá teszi benne Éva szerepét is.

Az ember tragédiája - A főszereplők, Trill Zsolt, Ónodi Eszter és Rátóti Zoltán
Az ember tragédiája - A főszereplők, Trill Zsolt, Ónodi Eszter és Rátóti Zoltán

Az idei, ünnepi produkcióhoz méltó szereposztást állítottak össze. Az örök nőt, Évát Ónodi Eszter alakítja, partnere Rátóti Zoltán lesz Ádám szerepében. Kettejük történelmi vesszőfutását Luciferként Trill Zsolt követi majd végig. A debreceni színház és a beregszászi társulat színészei mellett további "színházi ikonok" kaptak szerepet az előadásban: színre lép például Cserhalmi György, Blaskó Péter, Gáspár Sándor és Földes László Hobo is, akinek az előadás zeneszerzője, Verebes Ernő egy dalt is írt, melyet a londoni színben fog előadni. 

Alexander Belozub tervező monumentális díszlettel készül: az emberiség történetének pergamenje a központi díszletelem, melyet tizenöt méter magasra terveztek, ennek tetején foglal helyet az Úr, innen a Tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát.

Az ember tragédiája bemutatója 1883. szeptember 21-én volt a Nemzeti Színházban. Ádámot Nagy Imre, Évát Jászai Mari, Lucifert Gyenes László alakította, az epizódszerepekben pedig fellépett Prielle Kornélia (egy asszony a londoni színben), Márkus Emília (Hippia), Helyey Laura (Cluvia), Újházi Ede (Péter apostol), Feleky Miklós (Partiarcha), Náday Ferenc (Nyegle). Madách művét a korban kivételes sikerként, a rendező 1894-es haláláig 97 alkalommal tűzték műsorra. Igaz az is, hogy a nagyszabású látványosságok, a csillaggömbök és üstökösök, a Föld szellemének megnyilvánulásai kimaradtak, a Rómát támadó barbárok rohamát sem látta a közönség, a londoni szín belső sorrendje Madáchhoz képest megváltozott - és kimaradt a haláltánc -, azaz a mű 4117 sorából csak 2560 hangzott el a színpadon.

Kérdésünk: Ki volt az ősbemutató rendezője, aki a premier előtt a Fővárosi Lapokban elemző tanulmányt jelentetett meg a színrevitel problémáiról?

Egy helyesen válaszoló partnerével együtt tekintheti meg a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóprodukciójának, Az ember tragédiájának július 2-i előadását.