Irén, Írisz

A Törőcsik - POSzT 2. nap

2011.06.12. 16:37

Programkereső

A POSzT második napja kétségtelenül Törőcsik Marié volt.

Törőcsik Mari érkezett Pécsre, azonnal utcai látványosság lett, nem tudom, hogy csinálta, de a belváros összes pontján megfordult. Életműdíjat kapott a Kritikuscéhtől, melynek apropóján Veiszer Alinda beszélgetett vele egy órát. Azaz, igazából kérdezni sem nagyon kellett, ahogy Alinda is szellemesen megállapította, Törőcsik egy one women show-t simán lenyomna egyedül.

Jordán Tamás és Törőcsik Mari
Jordán Tamás és Törőcsik Mari

Utána rögtön átment megnyitni az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Básti 100 című kiállítását. Egy óra múlva pedig egészen véletlenül részese lett a Jordán Tamás kiállítás megnyitójának. Jordán idén a POSzT díszvendége, egyetlen napra látogatott Pécsre.

Este az Ifjúsági Házban a Salto Mor(t)ale Társulat játszotta a Lüszisztraté avagy a hálófülkék forradalma című előadást. Kocsmában. Karaoke-színház. Sok kőszínházi produkciót megszégyenítő módon. Tele improvizációval, reflektálva a közelmúlt politikai-közéleti történéseire. Athénba ültetve a mai Magyarországot, érvényesen, nem a poénra utazva. És a történet megél. A 2400 évvel ezelőtti történet. Amelyben a békéért és a demokráciáért harcolnak a nők.