Dezső

A Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiváljának díjazottjai

2011.06.25. 23:02

Programkereső

Újvidék, Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Marosvásárhely, Komárom, Csíkszereda, Székelyudvarhely színházainak, illetve a Vajdasági Tanyaszínház előadásai, alkotói és színészei kapták meg a szakmai és a közönségzsűri díjait. GALÉRIÁKKAL

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért Életmű-díjat adományoz Banka Líviának, az Újvidéki Színház művészének.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért Életmű-díjat adományoz Czintos Józsefnek, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat művészének.  

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által felajánlott díj összegét a szakmai zsűri megosztotta.

A fődíjat a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár című előadása kapta, melynek rendezője Bocsárdi László.

 A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma díját a szakmai zsűri a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Társulata által játszott A kisinyovi rózsa előadásnak, melynek rendezője Urbán András,

és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Platonov című előadásnak adta, melynek rendezője Harsányi Zsolt.

Kisvárda város díját a szakmai zsűri a Vajdasági Tanyaszínház A falu rossza című előadásának adta, melynek rendezője Táborosi Margaréta.

A falu rossza - Vajdasági Tanyaszínház
A falu rossza - Vajdasági Tanyaszínház

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott legjobb alakítás díját a szakmai zsűri döntése két színésznek ítélte oda:

a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár előadásban Shylock szerepét játszó Szakács Lászlónak,

A velencei kalmár - Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
A velencei kalmár - Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Platonov című előadásából Trileckij orvos szerepének megformálásáért László Csabának.

Bokor Barna, László Csaba - Platonov  - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat
Bokor Barna, László Csaba - Platonov - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat

A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a szakmai zsűri döntése alapján a csíkszereda Csíki Játékszín Finito és Csókos asszony című előadásaiban nyújtott alakításáért Benedek Ágnes kapja.

Benedek Ágnes, Kosztándi Zsolt - Csókos asszony - Csíki Játékszín
Benedek Ágnes, Kosztándi Zsolt - Csókos asszony - Csíki Játékszín

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott egyéni díjat a szakmai zsűri döntése alapján a Komáromi Jókai Színház Cseresznyéskert című előadásából Ranyevszkaja megformálásáért Bandor Éva színművész,

Bandor Éva - Cseresznyéskert - Komáromi Jókai Színház
Bandor Éva - Cseresznyéskert - Komáromi Jókai Színház

a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Társulata által bemutatott A kisinyovi rózsa című előadásban nyújtott alakításáért Mészáros Árpád színművész,

Mészáros Árpád - A kisinyovi rózsa - szabadkai Kosztolányi Dezső Színház
Mészáros Árpád - A kisinyovi rózsa - szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

és a Csíkszereda Csíki Játékszín Finito című előadásának látványvilágáért Adriana Grand díszlet- és jelmeztervező kapja. 

A közönségdíjat a Csíkszeredai Csíki Játékszín Finito című előadása nyerte el, melynek rendezője Victor Ioan Frunza.

A közönségzsűri által felajánlott díjat a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Portugál című előadásában, Csipesz szerepének megformálásáért Barabás Árpád nyerte el.

Barabás Árpád - Portugál - székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Barabás Árpád - Portugál - székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

A szakmai zsűri tagjai Bicskei István táncművész, színész, Nagy Viktor rendező, Nánay István kritikus, Proics Lilla kritikus és Tasnádi Csaba rendező, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója voltak.