Luca, Ottilia

Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház új vezérigazgatója

2011.07.05. 08:00

Programkereső

Július 4-től vezeti a magyar és román társulatot is magában foglaló erdélyi színházat.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora 50 oldalas menedzseri tervvel pályázott a tisztségre. A versenyvizsga pénteken, július 1-jén megtartott szóbeli részére csak ő jutott be, és miután a vizsgát eredményesen teljesítette, hétfőtől hivatalosan átveheti a 2008 júliusa óta állandó igazgató nélküli színház irányítását.

Gáspárik Attila
Gáspárik Attila

Vlad Radescut, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2009-ben kinevezett ideiglenes vezérigazgatóját 2010 októberében menesztette Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter, mivel a néhány hónappal korábban lefolytatott minisztériumi vizsgálat alapján elégedetlen volt a munkájával.

Radescu utódjának - szintén ideiglenesen - Csapó Györgyöt nevezte ki Kelemen Hunor, aki egyúttal versenyvizsgát is hirdetett a színház vezérigazgatói posztjára. Radescu bíróságon támadta meg a minisztériumi döntést, és a pert 2011 március közepén meg is nyerte, így vissza kellett őt helyezni ideiglenes posztjára.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak nyilatkozva Gáspárik Attila elmondta, hogy amint kézhez kapja igazgatói kinevezését, lemond a rektori tisztségéről és a 45 napos felmondási idő után csak tanára marad a művészeti egyetemnek.

A lapnak elmondta, az "előjelek azt mutatják", hogy nagyon nagy feszültségekre számíthat a színházban, ahol a munkatársak körében nagy a bizonytalanság. "Nem vagyok konfliktuskereső ember, így senkinek nincs mitől félnie" - hangsúlyozta az új igazgató.

Mint a lapnak nyilatkozta, Marosvásárhelyen is útkeresésben van a színház, akárcsak bárhol a világon, így a színháznak változnia kell. Az új igazgató ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy "nagyon alapos kutatásokba kell kezdeni mind a közönség igényeit, mind pedig a társulat állapotát illetően".

Gáspárik Attila 2008 márciusától volt a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, azt megelőzően pedig a romániai Országos Audiovizuális Tanács alelnöke.

A manna.ro oldalon június 21-én jelent meg egy interjú Gáspárik Attilával a pályázat kapcsán.