Zelma, Rajmund

Huszonkilenc szárnyas sárkány

2011.07.07. 12:45

Programkereső

Július 8. és 10. között Szárnyas Sárkány Hete 29. Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál Nyírbátorban!

Új-zélandi, finn, lengyel, román és magyar művészek fellépésével rendezik meg az idei fesztivált. A programon nyolc helyszínen 32 rendezvényt láthatnak az érdeklődők, akik most is térítésmentesen szórakozhatnak egy hét végén át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.
A műfaj hazai neves szereplői közül fellép a Kuckó Művésztanya, a Taurin Cirkuszcsoport, a Kovács Műhely, az ORT-IKI és a Sárkányfiókák, valamint Pályi János és Bábszínháza, továbbá a Tintaló, és az UtcaSzak, míg Romániából a Liliput,  Lengyelországból pedig a Teatr Akt Társulat.
A fesztiválon önálló, Nem viccelek, csak játszom című műsorával szereplő lesz Pregitzer Fruzsina, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vezető művésze is. Rajta kívül szóló-, és triószámmal mutatkozik be Eszes Fruzsina, Szőke Szabolcs és Váczi Dániel, valamint az új-zélandi Kim Potter.

A Szárnyas Sárkány Hete plakátja (Széman Richárd)
A Szárnyas Sárkány Hete plakátja (Széman Richárd)

Több koncertet is rendeznek a finnországi Hejnola Big Band, valamint Halmos Béla és a PG Csoport, Jáger Éva és Tokodi Gábor, Fehérváry Lilla és Kátai Gábor, valamint a romániai Szászcsávási Banda részvételével. Liszt Ferenc zongoraművei is elhangzanak a fesztiválon Mándi Ákos előadásában, míg a Madárdal Zenekar mese- és táncházzal, a Főnix Néptáncegyüttes pedig kánkánnal szórakoztatja a nagyérdeműt. Népzenészek, zsonglőrök és mutatványosok szintén résztvevői lesznek a fesztiválnak, s a Papok rétjén vurstli is üzemel majd, sőt sárkányépítés és eregetés ugyancsak szerepel a programban.
Két kiállításra is várják ez érdeklődőket: a Szegedi Szépmíves Céh tárlatát július 8-án nyitják meg a Báthori István Múzeumban, Széman Richárd fotókiállítása pedig július 9-től lesz látható a nyírbátori római katolikus templomban.
A nyírbátori fesztivált látványos sárkányégetés zárja jövő vasárnap este.