Zelma, Rajmund

Előbb a madártej, aztán a Stradivari

2011.07.09. 09:00

Programkereső

Hetényi Károlyról, a 20. század irodalmi kávéházainak mindentudójáról készített portréfilmet Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila. A díszbemutatón jártunk.

Ha valaki kilencven éves, akkor elég sokat tud az életről. Pláne, 2011-ben ünnepli a születésnapját: mindent tud a 20. századról. És ha hozzávesszük azt is, hogy egész életében vendéglátós volt, gyerekként a New Yorkban kezdte, aztán dolgozott a Royalban, a Gellértben, a Fészekben, a Kulacsban... Éveket töltött a fronton, aztán hadifogságban, volt keszonos, dolgozott malomnál, lakott hat négyzetméteres lakásban, közben madártejet készített David Ojsztrahnak, és megtanította villával enni a kínai nagykövetet.

Hetényi Károly
Hetényi Károly

Hetényi Károlyról készített portréfilmet Kálloy Molnár Péter színész, rendező, és Szabó Zoltán Attila, a Nyugat ma című folyórat megalapítója és a Pilvax kávéház jelenlegi művészeti vezetője. A koronatanú című egy órás film körülbelül tizennégy órányi nyersanyagból készült. A díszbemutatón jártunk a Gellért Hotelben, ahol a vetítés után volt kollégái fölköszöntötték Karcsi bácsit a 90. születésnapján.