Lázár, Olimpia

Dobák Lívia az új művészeti igazgató Dunaújvárosban

2011.07.10. 08:44

Programkereső

Július 1-jétől a színházi szakmában ismert és elismert Dobák Lívia tölti be a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza művészeti igazgató posztját.
Dobák Lívia
Dobák Lívia

Az intézmény eddigi művészeti vezetője Smuk Imre 37 évig látta el ezt a feladatot. Az ő utódja lett az elismert színházi szakember. Dobák Lívia eddig a Budapest Bábszínháznál dolgozott dramaturgként, és fő szakterülete a kortárs magyar dráma. Eddigi munkásságát jól szemlélteti, hogy 1993-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb dramaturgja díjat érdemelte ki, 1996-ban pedig Jászai Mari-díjjal is elismerték. Emellett fontos megemlíteni, hogy Dobák Lívia szakmai szervezetekben is dolgozik: a Színházi Dramaturgok Céhének elnökségi tagja, valamint a NEFMI kurátora. Dr. Borsós Beáta - aki július 1-jétől igazgatja a dunaújvárosi teátrumot - jelöltje nemrégiben Csadi Zoltánnal közösen állította színpadra Tolsztoj Anna Karenina című művének átiratát Anna címmel, így jól ismeri a társulatot.

A dramaturggal 2010-ben készítettünk interjút, akkor így fogalmazott: "Manapság már nem szokatlan, hogy egy színházi ember 'kétlaki': dolgozik élő- és bábszínházban egyaránt. Főállásom a bábszínházhoz köt, ahol gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt játszunk, de az 'élőszínházzal' is folyamatos a munkakapcsolatom. Kortárs drámával és színházi szöveggel foglalkozom, talán ennek köszönhető, hogy gondolnak rám a 'nagyszínházak', nem érzem magam elhanyagoltnak. Jászai-díjam van, 1993-ban nyertem el az Ibusárral az Országos Színházi Találkozó legjobb dramaturgnak járó díját is. A bábos közeg kezdetben inkább idegen volt, de szerencsére az újabb generációkkal megtaláltam a közös hangot."