Luca, Ottilia

Pető Kata és Keresztes Tamás fellépőként az Exit Fesztiválon

2011.07.11. 20:11

Programkereső

A két színész a Sadant zenekarral lépett fel Újvidéken, ahol a fesztivál húzónevei között ott volt a Portishead, az Underworld és Paul Kalkbrenner is. Az Exit Fesztivált, amely műfajában Délkelet-Európa egyik legnagyobbja, a péterváradi erődben rendezik meg.

Az együttest Kunert Péter zeneszerző-producer alapította. 1996 óta szabadúszóként több mint negyven színdarabban és táncprodukcióban dolgozott, filmzenéket írt (Citromfej, Nexxt Frau Plastic Chicken Show, Jött 1 Busz, Randevú, Noé Bárkája). Aembryon nevű electro formációjának "Denizen" című száma megjelent a Budapest 2000 című BMG válogatáslemezen. Kunert 2008-ban Paul Bernard Sleire norvég hiphop producer felkérésére készített remixet, Arena című számát pedig 2009-ben jelentette meg az olasz Evesmusic Records. Dolgozott többek közt a Merlin Színházban, a Trafóban, a MU Színházban, a Bárka Színházban, a Katona József Színházban, a berlini Deutsches Theaterben, a Közép-Európa Táncszínházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Kortárs Balett és a Pécsi Balett társulatával, a Krétakörrel, a Táp Színházzal, 2009 óta pedig a Duda Éva Társulat zeneszerzője.

Pető Kata és Keresztes Tamás - Sadant az Exit Fesztiválon
Pető Kata és Keresztes Tamás - Sadant az Exit Fesztiválon

A Sadant eredetileg Kunert félig akusztikus, félig elektronikus instrumentális zenéjére épült, a számok a dalszövegírók (MC Zeek, Lamm Dávid, Pető Kata) és társszerzők (Keresztes Tamás, Lamm Dávid, Kovács Zoltán) által nyerték el végső formájukat. MC Zeek a Dj Cadik és Dj Palotai nevével fémjelzett, évek óta nagy sikerrel futó Rewind heti party sorozat állandó MC-je, a Realistic Crew és az Uno Y Medio tagja. Szerepel Cadik Membran és Basic nevű projektjében, a Brains gyakori vendége, a Realistic Crew-val megjárta a Glastonbury fesztivált, és olyan sztárokkal lépett fel mint Goldie vagy MC Dynamite. Zeek, Kunert és Akkezdet Phiai hiphop formáció 2009-ben meghívottként workshopot tartott a Berlinben megrendezett European Poetry Slam Days rendezvényen. Pető Kata színésznő Kunerttel való munkakapcsolata 1996-ban kezdődött az Ad Hoc Társulatban. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a Bartók Béla Konzervatóriumban tanult, majd a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagjaként számos drámában és zenés darabban játszott. Szerepelt többek közt Török Ferenc Overnight című filmjében, Kölnben, Grazban és Budapesten is dolgozik. Keresztes Tamás a Katona József Színház színésze, emellett zongorista, filmes és színházi zeneszerző. Kovács Zoltán billentyűs 2008-ban csatlakozott a csapathoz, társszerző, és ő kezeli élőben az elektronikát. Lamm Dávid a Balázs Elemér Group gitárosa, több lemezt készített Szalóki Ági népdalénekesnővel. Szólóalbumát 2010-ben jelentette meg a DDK. Szigeti Barna 1993 óta tagja volt Kunert csaknem összes formációjának (Bluescat, Mad Magazine, Basta Finucci), a lemezen két számban dobol (Me Vs Pain, Jaibe De Mon).

A Sadant 2008 nyara óta koncertezik, azóta sokfelé játszottak. A zenekar tagsága 2010 óta változott, Kunert Péter, MC Zeek, Pető Kata, Kovács Zoltán és Keresztes Tamás alkotják a csapat magját, koncertjeiken gyakori vendég Dj Marka és Bóna János hegedűművész. Mivel Kunert Süveg Márk (Saiid) és Závada Péter (Újonc) gyakori kísérőzenésze slam poetry rendezvényeken, és Zeekkel mindketten szerepelnek vendégként a hiphopduó Kottazűr című albumán, a Sadant többször közösen lépett fel AKKEZDET PHIAI-val.

Az első Sadant-album készítése egy hét éven át tartó kísérlet volt, melynek során a tagok egyszer sem találkoztak egymással, a társszerzők kizárólag Kunerttel kettesben dolgoztak az anyagon. Kunert alapjaira Zeek, Lamm Dávid és Pető Kata írta a szövegeket, és a folyamat végére néhány dalban Keresztes Tamás, Lamm Dávid és Kovács Zoltán társzeneszerző lett. A végeredmény különböző műfajok stílusjegyeinek egységes és sajátos keveréke, trip hop, downtempo, hip hop, jazz, electro, klasszikus zene, filmzenék és a társművészetek szokatlanul erősen érezhető hatása. A Sadant Seven című albuma 2010-ben jelent meg.