Etelka, Aletta

A gyulai Shakespeare Fesztivál a világ legjobbjai közt

2011.07.16. 11:43

Programkereső

Az amerikai központú Shakespeare Theatre Association Európa felé nyit, az új szervezetbe a gyulai rendezvényt is meghívták.
4D5FF523-6833-4276-BF0C-15875F7E4A2E

A gyulai Shakespeare Fesztivál alapító tagja az Európai Shakespeare Fesztiválok Hálózatának, amely a legjelentősebb európai Shakespeare Fesztiválokat fogja össze. Az elmúlt héten Gedeon József levelet kapott Patrick Spottiswoode-tól a londoni Globe Színház igazgatójától, aki egyúttal a Shakespeare Theatre Association elnöke, hogy szeretné, ha a gyulai Shakespeare Fesztivál is tagja lenne a szervezetnek.

A Shakespeare Theatre Association elsősorban tengerentúli Shakespeare Fesztiválokat és színházakat tömörít, ám 2010-ben úgy döntöttek, világszövetséggé bővülnek, és az USA-n kívüli Shakespeare Fesztiválokat és Shakespeare-színházakat is felvesznek a tagjaik közé. Európából jelenleg csak néhány tagja van a STA-nak, a felkérés tehát jelzi a gyulai Shakespeare Fesztivál nemzetközi elismertségét.

Az idei Shakespeare Fesztiválból még két nap van hátra. Július 16-án a Musicians Of The Globe koncertezik, Szerecsendió és gyömbér címmel, akik Shakespeare-korabeli kocsmadalokat és sikamlós balladákat adnak elő. 17-én a fesztivál felkérésére készült produkciójával a Jazzonet formáció hallható a várban, és sor kerül egy világpremierre, A vihar nyomán készült Miranda című előadásra, melynek rendezője Oskaras Korsunovas.