Szilárda

Premier: A kővendég léptei

2011.07.18. 09:00

Programkereső

A zsámbéki alkotótábor keretében huszonéves fiatalok járják körül a halál témáját. "A kővendég léptei" fikciós játék, improvizációs etűdfüzér.

"A halál mindössze egy kellemetlen pillanat, amit nem kell komolyan venni."

"Jerofejev darabját használjuk inspirációs forrásként, de a végleges előadás saját személyes gondolatainkból és élményeinkből táplálkozik. A férfiakból álló alkalmi társulatban színészek, zenészek, egy festő, egy díszlet- és jelmeztervező és egy dokumentumfilmes dolgoznak együtt. Mindenki színpadon van. Egy végletes, éjszakai mulatság keretében próbálunk betekintést nyerni a jövőbe, hogy mi van a halálunk után és onnan visszatekintve miként tudunk elszámolni az életünkkel." (Kárpáti Pál rendező)

Harmadik éve dolgozik együtt a társaság azzal a technikával, hogy bizonyos - a korosztályukat érintő - kérdéseket különféle művészeti ágakban alkotó, önállóan gondolkodó és fantáziadús fiatalok együtt gondolnak végig. A különböző szakokon tanuló diákok , színész-, látványtervező- és fotószakos hallgatók, zenészek, akik nyaranta a Zsámbéki Színházi Bázison, zenés előadásokat hoznak létre. A színészek álmait felhasználva született az Ottmaradtak című kalandtörténet, melynek cselekménye és dalbetétei is a próbafolyamat alatt készültek. Aztán Bizet Carmenjét dolgozták át jazz zenészekkel és a színészekkel. Az Egy Carmen - az eredeti opera felhasználásával - igazán személyes adaptációvá tudott válni. Ahogy a korábbi munkák során, most is a zenészek és képzőművész alkotótársak gondolkodnak együtt színészekkel Venyegyikt Jerofejev Walpurgis-éj, avagy a kővendég léptei című darabja nyomán.


július 24. 21:00 - Zsámbéki Szinházi Bázis

Író: Molière, Venyegyikt Jerofejev; r.: Kárpáti Pál; d.,j.: Kalmár Bence; festő: Kerner Miklós; film: Révész Bálint; szereplők: Egger Géza, Keresztény Tamás, Lábodi Ádám, Sipos György; zenészek: Ajtai Péter - nagybőgő, Csizmás András - nagybőgő, Komjáti Áron - gitár, Szabó-Sípos Ágoston - ütőhangszerek, hegedű

További előadások: július 25-27. 21:00