Sándor, Ede

Dobpergés a döntés előtt

2011.07.19. 10:55

Programkereső

Tarlós István akár egy héten belül dönthet a József Attila Színház igazgatói posztjának pályázatáról.

Horgas Péter tervező pályázatát találta a legjobbnak a szakmai javaslattevő bizottság a József Attila Színház igazgatói székére kiírt versenyben. A megmérettetésen a június 8-án menesztett megbízott igazgató, Koltay Gábor és Darvasi Ilona-Nemcsák Károly is indult. A pályázatokról Meczner János rendező-igazgató, Radnai Annamária dramaturg, Bagó Bertalan rendező, Őze Áron színész-igazgató, a minisztérium és az önkormányzat képviselői döntöttek. A szinhaz.hu portál szerint Horgas öt, a Darvasi Ilona-Nemcsák Károly páros két voksot kapott.
A József Attila Színház társulatáról Horgas Péter azt mondta, hogy a pályázati kiírás nem tartalmazta a társulat   továbbfoglalkoztatását. "Információnk szerint a társulat valamennyi tagjának lejárt június 30-ával a szerződése. Mi ezért üres épületben gondolkodtunk. A pályázati időszak felénél szembesültünk azzal, hogy Koltay Gábor ügyvezető igazgató sokakkal leszerződött" - magyarázta, megemlítve, hogy még nem tudják, mit tartalmaznak az új szerződések.
"Kollégáinkról, barátainkról van szó, ezért, akinek szerződése van, azt meg kívánjuk tartani. Azt még nem tudjuk pontosan, milyen formában" - tette hozzá, kiemelve, arra is készen állnak, hogy a jelenlegi társulattal kezdjék el a munkát. Szerinte erre biztosíték a pályázat mögött felsorakozott rendezők. Szívesen dolgozna a színházban például Ascher Tamás, Gergye Krisztián, Keszég László, Dömötör András, Gárdos Péter, Jancsó Miklós, Mundruczó Kornél, Nagy Fruzsina, Novák Eszter, Novák Péter, Schilling Árpád, Sopsits Árpád, Szinetár Miklós, Valló Péter, Jordán Tamás és Kovalik Balázs is.
Horgas pályázatában az épület teljes felújítása, a színházterem átalakítása szerepel. A tervek szerint az épület nap 24 órájában nyitva tartana, és a kulturális funkció mellett esélyegyenlőségi, ökológiai és oktatási szempontok is hangsúlyos szerepet kapnának az új arculat kialakításában. Az épületben kiállításokat, koncertek, workshopokat, mesterkurzusokat is tartanának, valamint együttműködnének egy közösségi rádióval és egy kulturális hírportállal is. A pályázatban hangsúlyos elem a projekt- produkciós alapú szemléletre való áttérés, valamint a produkciós és a működési költségek szétválasztása.

A döntés nem várhat, ugyanis az új igazgatónak augusztus 1-jén munkába kell állnia.