Zelma, Rajmund

Ki hazudik nagyobbat?

2011.07.19. 09:00

Programkereső

A hazugság valakinek vagy megy, vagy nem. Na de, mi volna, ha lehetne járni hazugság egyetemre, melynek rektora Háry János, meghívott előadója pedig Münchausen báró?

A hazugság valakinek vagy megy, vagy nem. Vannak, akiknek sosem sikerül, és vannak, akik sosem buknak le. Na de, mi volna, ha lehetne járni hazugság tanfolyamra?

A hazgugság kis gyakorlással elsajátítható, állítja a HOPPart Társulat legújabb előadása. A Hajrá Háry! Igazmondó Egyetemének rektora Háry János, meghívott előadója pedig Münchausen báró.

A HOPPartosok Novák Eszter vezényletével és Kárpáti Péter író segítségével készülnek a ma esti bemutatóra. Kárpáti Péter legutóbbi két darabja (Szörprájzparti, Vándoristenek) a színészek improvizációjára épített. Ez most sincs másképp. A próbák kezdetén a színészek különböző jeleneteket improvizáltak a hazugságról. Ezeket használta föl Novák és Kárpáti, hogy előkészítsék a darab vázát, és írjanak egy hozzávetőleges szövegkönyvet, mely a próbák során alakult, módosult.

Hajrá, Háry! (HOPPart Társulat - fotó: SzoFi)
Hajrá, Háry! (HOPPart Társulat - fotó: SzoFi)

Az előadás kezdetén a Háry János Igazmondó Egyetem tanévnyitóján találjuk magunkat, ahová vendégelőadóként hitrtelen berepül Münchausen báró. Elkezdődik a két nagyotmondó hős versengése, mi pedig leckéket kapunk arról, hogy miként lehet eredményesen hazudni, milyen gyakorlatokat végezzünk, hogy ne piruljunk el, ne nézelődjünk összevissza, ne kezdjünk dadogni, ne jöjjünk zavarba. Példákat látunk arra is, hogy egy jól kivitelezett gigakamuval mennyi mindent megúszhatunk. Bepillantást nyerünk Háry és Münchausen gyerekkorába, hogy hogyan vakítottak a szüleiknek, amikor sok egyest kaptak, vagy későn jöttek haza az iskolából.

És ekkor már átúszunk a fantázia, a mesék és a képzelet világába. Amelyet persze csak ez hajszál választ el a hazugságtól. Lehet-e egymás álmait kis hazugságok árán megvalósítani?

És mivel a HOPPart Társulatról van szó, nem hiányozhat a zene. Népszerű dalok kerülnek elő, teljesen irreleváns helyzetekben. Most rátesznek egy lapáttal: a híres youtube-os felvétel nyomán ők is megalkották a "Négyakkordos számok" sorozatát, kétsoronként, refrénenként jönnek a magyar könnyűzene slágerei. Akár így is írhatták volna őket. Hihető...