Luca, Ottilia

Alföldi Róbert és Balázs Zoltán előadásai a nyitrai fesztiválon

2011.07.24. 14:55

Programkereső

Az idén huszadik alkalommal megrendezendő Divadelná Nitra Közép-Európa egyik legfontosabb színházi fesztiválja. A Nemzeti Színház a Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágból című előadással szerepel a programban, az Andrej Bagar Színház pedig a Balázs Zoltán rendezte Konyhát játssza. A két magyar rendező nem ismeretlen a nyitrai közönség számára.

A fesztivál húsz éve alatt 297 előadást láthatott a közönség - 174 külföldi és 123 szlovák produkciót , harminc országból érkeztek előadók, a kísérőprogramban kiállításokkal, filmvetítésekkel együtt közel ezerötszáz esemény szerepelt. Idén négy hazai előadás és nyolc meghívott produkció szerepel Nyitrán.

A Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágból című Alföldi Róbert rendezte produkció olyan társaságban lesz látható, mint a Void Story a Forced Entertainment társulatától (rendező: Tim Etchells), a Théâtre des Lucioles együttesétől a Paranoia (rendező: Marcial Di Fonzo Bo és Elise Vigier). A nemrégiben Gyulán vendégszerepelt Oskaras Koršunovas Színháza/Vilniusi Városi Színház az Éjjeli menedékhellyel érkezik, Kama Ginkas a Moszkvai Ifjúsági Színházban készített Médeával mutatkozik be, a belga Needcompany egy Jan Lauwers-rendezést visz. A prágai Vígszínház előadásának címe Weissenstein, rendezője David Jařab, Grzegorz Jarzyna pedig a TR Warszawa társulatával egy Dorota Maslowska-drámát vitt színre.

Balázs Zoltán - Übü király, olvasópróba
Balázs Zoltán - Übü király, olvasópróba

Rastislav Ballek dramaturg a szlovák színházi termés legjobbjai közé válogatta Balázs Zoltán rendezését, A konyhát, amelyet az Andrej Bagar Színházban készített, valamint egy Dušan Vicen, egy Dodo Gombár - ő rendezte Eszenyi Enikő és Milan Mikulčík szereplésével az Ég és nő között című előadást - és egy Jakub Krofta készítette produkciót.

A Divadelná Nitra fesztiválra szeptember 23. és 28. között kerül sor, a hagyományos színházi előadások mellett utcaszínházi produkciókra, nemzetközi szimpóziumra, kiállításokra is számíthat a közönség. Az elmúlt években Alföldi és Balázs Zoltán Magyarországon és Szlovákiában készült munkái mellett Krétakör-előadások, valamint a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv is szerepelt a programban.