Antal, Antónia

Ascher Tamás és Cate Blanchett is jelölt az ausztrál színházi díjra

2011.07.31. 23:10

Programkereső

Augusztus 1-jén adják át a Helpmann Díjat, az ausztrál színházi élet egyik legnagyobb elismerését. A Ványa bácsi több kategóriában jelölt.

A Sydney Theatre Company 2010. november 13-án bemutatott, szakmai sikert kivívott és a nézők közében is népszerű produkcióját - amelyet hamarosan a washingtoni közönség is láthat - jelölték a legjobb előadás díjára, a címszerepet játszó színész, Richard Roxburgh (férfi főszereplő), a Jelena Andrejevnaként remeklő Cate Blanchett (női főszereplő), illetve a Szerebrjakovot alakító Joshua Bell versenyben vannak a kitüntető címért.

A Helpmann Díjat 2001 óta, színház, musical, klasszikus zene és opera, kortárs zene, tánc és fizikai színház, kabaré, a Magyarországon is egyre népszerűbb stand up comedy, regionális turnézó színház főkategóriákban adják át, a tervezők és a drámaírók számára az "iparági" kategóriában nyílt a verseny. A nomináltak között olyan neveket találunk, mint Geoffrey Rush (az Egy őrült naplója főszerepééert), Matthew Bourne és Richard Eyre (a Mary Poppins színreviteléért), és jelölték a londonitól különböző, tehát non-replica Fantom-folytatás, a Love Never Dies rendezőjét, Simon Phillipset is. A díjátadásra a Sydney-i Operaházban kerül sor.