Zita, Mariann

Borul az évad Miskolcon

2011.08.16. 16:30

Programkereső

A társulat marad, a műsorterv borul a Miskolci Nemzeti Színház zárolása miatt.

Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzata másfél héttel a tervezett évadnyitó társulati ülés előtt, augusztus 11-i rendkívüli közgyűlésén határozott arról, hogy 88 millió forintot zárol a Miskolci Nemzeti Színház márciusban elfogadott, és már akkor jelentősen csökkentett költségvetéséből. A megszorított költségvetést tudomásul véve a Miskolci Nemzeti Színház vezetősége igyekezett magas művészi szempontoknak megfelelve, a közönség elvárásait is figyelembe véve, ám a megszokottnál kevesebb új bemutatóval, és több korábbi sikeres darab felújításával összeállítani az évad programját. Ennek megfelelően a színház leszerződött a jogtulajdonosokkal és az előadóművészekkel.

A mostani, 88 millió forintos zárolás viszont rendkívüli nehézségeket állított a színház működése elé a 2011/2012-es évadban. Annak érdekében, hogy a pénzügyi zárolás ellenére a program lebonyolítható legyen, a műsorterv átszerkesztésére, illetve több bemutató időpontjának megváltoztatására kényszerülünk, az alábbiak szerint.

Miskolci Nemzeti Színház
Miskolci Nemzeti Színház

Az évadnyitó társulati ülés augusztus 23. helyett szeptember 6-án, 11 órakor lesz a Kamaraszínházban. A Túl a Maszat-hegyen című mese-musical bemutató előadása a meghirdetettel ellentétben október 7-én lesz. Az első nagyszínházi bemutató előadás Bereményi Géza Az arany ára című színműve lesz október 28-án.

Legnagyobb költségvetésű előadásuk, A nyomorultak premierje 2012. március 2. Az eredetileg ekkorra meghirdetett operabemutató, Puccini Bohémélete 2011. november 25-én kerül színre először. A Legenda a lóról című Tolsztoj-művet március 23-tól láthatja újra a közönség a Csarnokban, a Ludas eM/Mesterkurzus című táncszínházi est bemutató előadása pedig 2012. január 13-án lesz szintén a Csarnokban. Régi sikerdarabuk, A dzsungel könyve ebben az évadban eddigi terveik szerint a Nagyszínházban lesz látható. Az ügynök halála című dráma, a Pletykák című bohózat és az Elsötétítés című színmű bemutatójának időpontja nem változik. A műsorváltozásról bővebben a Miskolci Nemzeti Színház honlapján olvashatnak majd.
A zárolás nem érinti sem a színház alkalmazotti létszámát, sem az eddig bevált működési struktúrát.