Benedek

Premier: Isteni Színjáték - (La Divina Commedia)

2011.08.22. 09:00

Programkereső

Játék három körben: Pokol - Purgatórium - Paradicsom. Dante művének színpadi adaptációja lelkekkel, gondolatokkal, Beaticékkel...

"A világhírű lengyel rendező Jerzy Grotowsky is kacérkodott az Isteni színjáték színpadra állításának gondolatával. Akkori dramaturgjával, az olasz származású Eugenio Barbával (aki ma a világhírű dán Odin Teatret igazgatója) el is készítette a mű színpadi átiratát, ám az előadás végül mégsem jött létre.
A másik átdolgozás, mely hatással van az előadás koncepciójára az a megközelítés, melyben húsz éve, az öt ország részvételével megrendezett színházi fesztiválon, az ún „Pentagonale"-n az olaszországi Cividale-ban egy időben a város több terén játszották a „Commedia" -t a középkor misztérium-játékaihoz hasonlatos módon.
Az Isteni színjátékot terveztem már stúdiószínpadra is, de az igazán alkalmas terepet a Zsámbéki Színházi Bázison találtam meg.
Az ún. „Pulcinella-hangár" - ahol a múlt évben Sztalker c. produkciónk nyitó- és záróképei játszódtak - vasajtókkal zárt iker-betonhangáraival tökéletesen alkalmas a Pokol köreinek megjelenítésére; a domb, amiben helyet foglal, a Purgatórium hegyének leképezésére; a tetején a fantasztikus panoráma, alant az egész Zsámbéki-medencével, pedig a Paradicsom megidézésére.
Innen indulunk, ezek a kezdő gondolatok, de ha elcsábít bennünket valamely másik tér-részlet, engedünk a kísértésnek.
Dante 1300 körül íródott Commediájában színre lép a Mindenség, az akkori világ teológiai-filozófiai elképzelései szerint, a legmagasabb színvonalon, az akkori szellem csúcsait idézve.
A főszereplő Firenze, korabeli történetekkel, figurákkal. Danték és Beatricék szinte a napi hírek szintjén és gondolatok, gondolatok, gondolatok...
Ma, hétszáz évvel később, egy teljesen más közegben, talán bizonyos utalásokat nem értünk, nem érthetünk, de itt van helyette a mi korunk, a mi infernónk, a mi megtisztulásunk, a mi mennybemenetelünk.
Ha van még nekünk ilyen." - Jámbor József rendező az előadásról.


augusztus 25. 21:00 - Zsámbéki Színházi Bázis

Író: Dante Alighieri; r.: Jámbor József; d.,j.: Jámbor József, Trón Árpád; szereplők: Harsányi Attila, Kakasy Dóra , Jámbor József, Menszátor Héresz Attila, Somody Ildikó, Selmeczi Bea, Sütő András Miklós, Szinovál Gyula, Boros Ádám