Ervin

Dönthetnek a színházi ingatlanok bérbeadásáról

2011.08.31. 14:44

Programkereső

A Fővárosi Közgyűlés dönt számos budapesti színház bérleti díjának módosulásáról.

Színházi ingatlanok bérbeadásáról is dönthetnek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A javaslat a fővárosi tulajdonú színházakat érinti, amelyek eddig ingyen használhatták az ingatlanokat, az előterjesztés szerint azonban a továbbiakban a fővárostól bérelnék őket, miközben az ehhez szükséges forrásokat beépítik támogatásukba.

A főváros honlapján nyilvánosságra hozott előterjesztés a színházakkal kötendő bérleti szerződésekre tesz javaslatot. Az előterjesztés szerint az önkormányzat 2011. évi költségvetésében a színházak támogatási összegét annak figyelembevételével határozták meg, hogy a fővárosi tulajdonú teátrumok eddigi ingyenes ingatlanhasználatát év közben bérleti konstrukció váltja fel.
Az indoklás szerint "ez a konstrukció rímel például arra a törekvésre, hogy a főváros megszüntet minden olyan ingyenes használatot (közterület-foglalás), amely bevételt von ki a főváros költségvetéséből, és valóságossá, mérhetővé teszi a tényleges fenntartói szerepvállalást". Mint írják "további szempont, hogy a normatív alapú állami támogatás egyik felosztási ismérve az önkormányzati saját támogatás, ezért a bérleti díj bevezetése és annak támogatással való ellentételezése a tényleges fővárosi hozzájárulást hitelesebben tükrözi".

A költségvetés elfogadását követően az önkormányzat a színházak által használt ingatlanokat hasznosításra a BFVK Zrt. vagyongazdálkodási körébe adta. Az ingatlanok bérleti szerződései határozatlan időtartamra jönnének létre, felmondási idő kikötésével. A színházi társaságokat mint leendő bérlőket három havi bérleti díj + áfa összegnek megfelelő megszerzési díj, valamint öt havi nettó bérleti díjnak megfelelő mértékű óvadék fizetésére köteleznék. Ezek is szerepelnek a költségvetésben elfogadott színházaknak nyújtott támogatási összegben. A javaslat szerint a megszerzési díjat és az óvadékot legkésőbb december 31-ig kellene megfizetniük a színházaknak.

A közgyűlés a József Attila Színház esetében a szerződés tárgyát képező ingatlanok havi bérleti díját összesen 6.028.417, a Madách Színház esetében 19.669.767, a Mikroszkóp Színpad esetében 1.456.750, az Örkény István Színház számára 3.898.333, a Trafó Kortárs Művészetek Háza számára 186.142, a Szabad Tér Színház számára 1.586.708, a Centrál Színház számára 6.597.333, az Új Színház számára 4.007.250, a Thália Színház számára 11.360.900, a Budapest Bábszínház esetében 599.890, a Katona József Színház esetében 7.312.000, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház esetében 1.796.104, a Radnóti Miklós Színház esetében 2.339.083, a Vígszínház esetében 26.923.767 forint + áfa összegben határozza meg.     A bérleti díjak összege évente a KSH által hivatalosan közzétett fogyasztói árindex mértékének megfelelően korrigálandó. A bérleti díjon felül a bérlő kötelezettsége a bérlemény használatával összefüggésében felmerülő minden üzemeltetési és közüzemi költség megtérítése. Az előterjesztés szerint a közgyűlés külön dönt majd a Budapesti Operettszínház alapító okiratának módosításáról és bérleti szerződésének megkötéséről.