Konstantin

Indul a Magyar Színház évada

2011.09.09. 12:36

Programkereső

Kávéházi hangulat, festőművész, költő, tangóharmonika, bohém színészek és táncosnők várják a közönséget a Pesti Magyar Színház évadnyitó rendezvényén a Hevesi Sándor téren szombat délután; este pedig a Párizsban játszódó francia bohózat, az Osztrigás Mici sajtóbemutatójával indul az új évad.
Az AER a Magyar Színház homlokzatán
Az AER a Magyar Színház homlokzatán

Szombat délután megelevenedik a Montmartre Pest szívében: varázslatos párizsi hangulat, kávé- és croissant-illat, festőművész, költő és tangóharmonika, bohém színészek és táncosnők, akik arra hivatottak, hogy szórakoztassák a nagyérdeműt - így volt ez a századelőn, és így van ez ma is, száz évvel később. A friss kávét színészek főzik, miközben francia dallamok töltik be a teret. A térre látogatók parókával, kosztümben közös fotót készíthetnek kedvenc színészeikkel vagy modellt állhatnak a karikatúrát készítő festőművésznek. A vállalkozó kedvű látogatók pétanque-versenyen vehetnek részt, és - kevésbé korhű - csocsópartin mérhetik össze tudásukat a színész-csapattal. Ezenkívül rajztudásukat is bemutathatják az Eiffel-torony rajzoló versenyen. A kicsikről sem feledkeznek meg: a Sinkovits Imre Színpadon különböző játékokkal, foglalkozásokkal várják a gyerekeket, a sminkesek pedig varázslatos arcot festenek nekik.

 "A szalonoké parfümös rege, Szilaj és új az utca éneke" - Adyt és kortársait is megidézik szombaton a Hevesi Sándor téren, ahol a Pesti Magyar Színház színészei röpítenek vissza a századelő Párizsába. Oda, ahol az évadot nyitó előadás, az Osztrigás Mici is játszódik. Szombat este a nagyszínpadon láthatja a közönség Novák Eszter rendezésében az Osztrigás Mici című darabot, amelynek előbemutatóját április 21-én tartotta a színház.

A Magyar Színház költségvetése az előző százmillió forinttal kevesebb lesz, ezért kevesebb bemutatót tartanak, és az eredeti elképzeléstől eltérő műsortervet állítottak össze. Az új évadban a nagyszínpadon Georges Feydeau Osztrigás Mici című darabja mellett a tatabányai színházzal koprodukcióban készített, Crespo Rodrigo és Balsai Mónika főszereplésével jétszott Szép Ernő Lila ákác (rendező: Guelmino Sándor, bemutató: október 7.) és Móricz Zsigmond Rokonok című műve látható (premier februárban, Szőcs Artur rendezésében), valamint Méhes László rendezésében december 3-tól Berg Judit Rumini című mesejátékát tűzik műsorra. A Sinkovits Imre Színpadon Jakob Wassermann Kaspar Hauser című művét Bíró Kriszta átdolgozásában, Guelmino Sándor színrevitelében, továbbá Moliére Don Juan című drámáját - Parti Nagy Lajos átdolgozásában - mutatják be, amelyet áprilisban mutatnak be, és Göttinger Pál készíti a produkciót.