Hella

Keserédes Vidor

2011.09.11. 01:26

Programkereső

Öt napot töltöttünk Nyíregyházán a Vidor Fesztiválon, az előadások összefoglalóját nézzék meg VIDEÓnkon!

Tizedik alkalommal rendezték meg a Vidor Fesztivált Nyíregyházán. A költségvetés sokkal szűkösebb volt, mint az előző években, a nyíregyházi direktor, Tasnádi Csaba a Fideliónak elmondta, márciusban még úgy nézett ki, egyáltalán nem lesz fesztivál. Így is a tíz külföldi zenekar közül csak hármat tudott vendégül látni a szabolcsi megyeszékhely, így a Kossuth téren a szokásos duplakoncertek helyett idén a legtöbb estén csak egyetlen zenekar lépett föl.

Az egész városban kevesebb volt a program, kisebb volt a nyüzsgés, mint akár tavaly vagy tavalyelőtt. A szervezők azonban csak a mennyiségen változtattak, a minőségen nem. Érdekes tapasztalat volt azonban, hogy a színházi előadások egyikét sem lehetett a "felhőtlenül mulattató vígjáték- kategóriába sorolni, minden előadás végén ott bújkált a szájunk szegletében egy keserű félmosoly. De ez nem feltétlenül rossz. Sőt. Köztudott, hogy minden művészeti ágak közül a színház tud a leggyorsabban, leglátványosabban és a legélesebben reagálni a társadalom és a közélet változásaira: az elmúlt egy év nem sok kedvet adott az alkotóknak arra, hogy a hasukat fogják a röhögéstől.

Az idei versenyprogram kiegyenlített színvonalat hozott, egyik előadás sem volt kirívóan nem a mezőnybe való - ahogy az elmúlt két évben volt már erre példa. A legnagyobb közönségsikert a Thália Színház Romantikus komédiája és a Radnóti Színház Főfőnöke aratta.

A zsűri kiválasztásában történt a legnagyobb változás az elmúlt évekhez képest. Idén csak civilek, nyíregyházi nézők alkották a csapatot, Makk Károly filmrendező elnökletével. Tasnádi Csaba azzal magyarázta döntését, hogy az eddig többnyire kritikusokból álló szakmai zsűri munkáját "sok negatív megjegyzés érte az itt fellépők részéről".

Az igazgató reménykedik, hogy jövőre is lesz fesztivál, hogy kapnak elegendő pénzt, hogy még több környező kistelepülést be tudnak vonni a programsorozatba, hogy tudják tartani a megszokott, és már elvárt színvonalat. És a legfontosabb dolgon sem akarnának változtatni: a színházi előadásokon kívül továbbra is minden programot ingyenesen szeretnének megtartani.